Recensie

De gorilla en de jongen

De gorilla en de jongen | Phil Earle

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit jeugdboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De gorilla en de jongen (Phil Earle).

Inhoud
Engeland, 1941. Het leven van Joseph Palmer verandert abrupt als zijn oma hem naar Londen stuurt om daar een tijdje te logeren bij haar vriendin, Margaret Farrelly. Hij mag de norse, kordate mevrouw F helemaal niet, maar ze bezit wel iets interessants: een verwaarloosde dierentuin. Onder de dieren die er verblijven bevindt zich de gorilla Adonis, die erg gevaarlijk is. Desondanks voelt Joseph zich verbonden met het enorme beest en met dat de weken verstrijken, verdiept de band tussen hen zich en neemt hij zorg voor de gorilla steeds meer op zich. Dat zadelt hem echter op met een onmogelijke taak: hij moet tijdens de bombardementen Adonis’ kooi bewaken, met de opdracht het beest te doden, mocht de kooi worden verwoest. Zal hij echt de trekker kunnen overhalen als het nodig is?

Mening
Het is er beslist niet een van dertien in een dozijn, dit jeugdboek, dat je trakteert op een meeslepend oorlogsavontuur waarvan de rode draad wordt gevormd door de vriendschap tussen een gekwetste, eenzame jongen en een afstandelijke gorilla. Integendeel, het is een opmerkelijk verhaal – vooral als je in ogenschouw neemt dat veel van het vertelde aan de geschiedenis is ontleend – dat in staat is om onder je huid te kruipen. Het kan namelijk haast niet anders of het raakt je, omdat het iets warms heeft, je emoties aanspreekt en een beroep doet op je hart. Mooi is ook dat Phil Earle tussen alle gebeurtenissen door subtiel aandacht vraagt voor het onderwerp ‘dyslexie’, want daardoor heeft deze pennenvrucht niet uitsluitend historische waarde heeft, maar ook zeker enige actuele.

Conclusie
De gorilla en de jongen is vanaf de allereerste bladzijde geweldig om te lezen, en om meer dan één reden. Een fijn jeugdboek vol historie, avontuur, warmte en emotie!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.