Recensie

Helden van de straat

Helden van de straat | Phil Earle

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit jeugdboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Helden van de straat (Phil Earle).

Inhoud
Engeland, 1940. Jarenlang heeft zwerfhond Beau het straatleven overleefd en inmiddels gelooft hij niet meer dat het ooit beter zal worden. Maar dan wordt hij van de straat gered door Peggy Alford. Zij neemt hem mee naar huis en er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen. Niks kan Beau en haar scheiden – totdat er in Europa oorlog uitbreekt, want dan moet Peggy voor haar eigen veiligheid weg uit Londen, terwijl Beau er achterblijft. Daar begint hij haar vader te helpen bij het zoeken naar overlevenden van de bominslagen. Het is gevaarlijk werk en op een dag slaat het noodlot toe; er gebeurt iets dat alles voor Peggy verandert. Omdat Beau bij haar wil zijn als ze ervan hoort, besluit hij samen met de duif Bomber en kat Mabel naar haar toe te gaan, zelfs al heeft hij geen idee waar ze is…

Mening
Met een stelletje pratende dieren in de hoofdrol, die allerlei spectaculaire dingen be- en overleven – en af en toe is het echt over de top – kun je dit verhaal niet erg ‘geloofwaardig’ noemen. Maar laat dit feit geen reden zijn om het meteen af te schrijven; het heeft namelijk ook zo zijn goede kanten. Zo zit er ondanks dat onrealistische trekje wel degelijk een kern van waarheid in, want je vindt er diverse (unieke) historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Blitz in terug. Daarbij is het warm, bij vlagen grappig, meeslepend, soms zelfs fascinerend en het gaat moeiteloos met je verbeelding aan de haal. Wat wel iets minder is, is dat het boek heel wat overeenkomsten met eerdere pennenvruchten van Phil Earle vertoont en daardoor in sommige opzichten een beetje van hetzelfde is.

Conclusie
Helden van de straat is een jeugdboek vol grootse en heldhaftige dierenavonturen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een prima weglezer!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.