Recensie

Alleen maar verliezers

Alleen maar verliezers | Janwillem Blijdorp

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit jeugdboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Alleen maar verliezers (Janwillem Blijdorp).

Inhoud
Nederland, 1568. Gerlof Fokkozoon leidt een rustig leven in het Groningse plaatsje Zuidbroek. Maar met de komst van een vreemdeling in de taveerne van zijn vader verandert zijn leven voorgoed. De gast, heer Ewoud, vertelt dat de geruchten die zeggen dat een leger van Prins Willem van Oranje, onder leiding van zijn broer graaf Lodewijk van Nassau, op het punt staat de Ommelanden binnen te vallen waar zijn. Hun doel is het veroveren van de stad Groningen op de Spanjaarden. Om dat te doen slagen, zou Ewout erheen gaan om informatie in te winnen, alleen is hij gezien door de Spanjaarden en dus kan hij zich niet meer veilig in de stad begeven. Daarom moet Gerlof gaan, vindt hij. En Gerlof gaat, niet wetende dat deze opdracht het begin is van veel moeilijkheden en een spannende tijd.

Mening
De aanloop naar de Tachtigjarige Oorlog vormde een turbulente periode en is daarmee voer voor een goed jeugdboek, zo bewijst veelschrijver Janwillem Blijdorp met dit verhaal. Het is namelijk, hoewel niet bijster goed geschreven, zowel bij vlagen spannend als leerzaam en grotendeels boeiend. Die spanning is vooral toe te schrijven aan de ris van avontuurlijke gebeurtenissen die elkaar opvolgen. Dat het boeit en je wat leert, komt doordat er menig historisch feit in verwerkt is en veel gebeurtenissen op waarheid zijn gebaseerd. Soms is het alleen te feitelijk/historisch, want bepaalde gedeelten zijn best langdradig. En een ander minpuntje is alles wat de romantiek betreft; dat is te weinig uitgewerkt en ongeloofwaardig, hoezeer er ook is geprobeerd recht te doen aan het tijdsbeeld.

Conclusie
Alleen maar verliezers is een lesje geschiedenis vermomd in avontuurlijk verhaal met de nodige spanning. Een oer-Hollands historisch jeugdboek!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.