Recensie

De reis van Noah

De reis van Noah | Phil Earle

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit jeugdboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De reis van Noah (Phil Earle).

Inhoud
Engeland, 1939. De Tweede Wereldoorlog hangt als een dreigende wolk boven een groot deel van Europa. Als de vader van Noah Price vertrekt om zich voor te bereiden op de ophanden zijnde strijd, laat hij Noah beloven dat hij hun hond Winn zal beschermen. Dat brengt Noah in een lastig parket wanneer de regering de Britten vervolgens adviseert om elk huisdier te laten afmaken en zijn moeder erop staat dat hij gehoor geeft aan deze oproep. Dan hoort Noah over een hertogin die dieren opvangt. In plaats van naar zijn moeder te luisteren, besluit hij Winn daar, samen met de hulp van Clem en Grote Col, heen te brengen. Met een oude boot beginnen ze hun reis, maar hoe langer ze onderweg zijn, hoe meer dieren erbij komen. Lukt het de drie om ze allemaal in veiligheid te brengen?

Mening
Als je dit boek leest, is het een beetje alsof je een film zit te kijken, omdat het avontuur van de kinderen en dieren filmische trekjes heeft. Phil Earle heeft het namelijk beeldend aan het papier toevertrouwd, het kent vaart, is bij vlagen enigszins spannend… en zelfs te sterk om geloofwaardig te kunnen zijn. Al is dat laatste jammer, het is ook zo dat het daardoor én dankzij het historische aspect dat in het verhaal is verwerkt – er wordt gebaseerd op feiten geschetst hoe het aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in Engeland was – wel de aandacht weet vast te houden. Maar dit verhaal, dat overigens niet erg geweldig geschreven is en regelmatig wordt ontsierd door een bastaardvloek, is het dus net niet helemaal. Het mist iets waardoor je gegrepen wordt en wat het bijzonder maakt.

Conclusie
De reis van Noah is een verhaal over ‘moed’, ‘vriendschap’ en ‘dieren(liefde)’ tegen de achtergrond van de naderende Tweede Wereldoorlog. Niet onaardig!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.