Recensie

Dit wordt het ergste jaar van mijn leven

Dit wordt het ergste jaar van mijn leven | Corien Oranje

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit jeugdboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Dit wordt het ergste jaar van mijn leven (Corien Oranje).

Inhoud
De ouders van Romy willen weg uit het drukke Amsterdam om in het buitenland een bed and breakfast te beginnen. Om de perfecte locatie te vinden, zijn ze van plan om in de meivakantie naar Frankrijk te gaan en daar huizen te bekijken. Een rampzalig plan, die hele bed and breakfast, vindt Romy. Ze wil dan ook beslist niet met hen mee. Nee, ze gaat gewoon, zoals het plan was, bij haar opa in Haren logeren om hem te helpen in zijn tankstation. Maar het gaat allemaal wat anders dan gedacht, want al snel wordt duidelijk dat het niet zo goed gaat met haar opa en het is de vraag of hij in zijn huis kan blijven wonen. Wat nu? Samen met opa’s buurjongen Stef bedenkt Romy een plan om haar opa te helpen én waarmee ze tegelijk de verhuizing naar het buitenland hoopt te voorkomen.

Mening
Voor dit verhaal heeft Corien Oranje al haar schrijverskwaliteiten weer uit de kast gehaald, zo lijkt het, aangezien het nagenoeg van alle kanten klopt. Zo leeft het door de beeldende, vlotte schrijfstijl en de volop aanwezige humor van het begin tot het eind. Ook is het in veel opzichten origineel – het rampenplan in het bijzonder is leuk bedacht! – en het kent diverse verrassende wendingen. En met een snufje liefde, wat drama, een grote rol voor vriendschap en familie, en eigentijdse elementen zoals Instagram en appjes, is het geknipt voor jonge tienermeiden anno nu. Wat alleen een beetje mist, is (iets van) diepgang; of je moet die vinden in wat er is geschreven over ‘dementie’, maar echt diep gaat dat eerlijk gezegd niet. Plus: van een enkel aspect wordt vermoedelijk niet elk gelovige blij.

Conclusie
Dit wordt het ergste jaar van mijn leven biedt met al zijn ‘rampzalige’ voorvallen volop leesplezier. Een aangenaam tijdverdrijf!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.