Recensie

Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen

Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen | Isaac Blum

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze youngadultroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen (Isaac Blum).

Inhoud
Het leven van Hoodie Rosen is zo slecht nog niet, want er is genoeg tijd om zijn Thorastudie te ontlopen, te basketballen en koosjere snacks te halen. Dat de inwoners van Tregaron, het stadje waar hij woont, niet blij zijn met zijn aanwezigheid en die van de andere orthodoxe joden, of hem raar vinden, daar zit hij niet mee. Dat wil zeggen, totdat hij Anna-Marie Diaz-O’Leary ontmoet. Opeens is hij zich ervan bewust hoe anders hij is dan de jongens met wie zij omgaat en hoe groot de verschillen zijn tussen het leven als jood, met alle ge- en verboden, en haar ongebonden bestaan. Als er vervolgens een voorzichtige vriendschap tussen hen ontstaat, keert de joodse gemeenschap zich tegen hem en raakt Hoodie gevangen tussen zijn eerste liefde en de enige wereld die hij kent.

Mening
Hoe ziet de leefwereld van een orthodox-joodse puberjongen eruit? Dat tekent Isaac Blum met de nodige geestigheid uit in zijn debuut en goed ook. Je krijgt namelijk enerzijds een duidelijk beeld van wat er als joodse jongen op die leeftijd van je verwacht wordt. Anderzijds is het onbegrip en de verwarring die het gevolg zijn van bepaalde regels en het contrast en de kloof tussen de traditionele joodse cultuur en de westerse samenleving bijna voelbaar onder woorden gebracht. En tegelijk zijn er de gewone puberdingen – verliefdheid, vriendschap, dwarsigheid. Dat alles samen is interessant, vermakelijk en tot op zekere hoogte boeiend. Afgezien daarvan is het verhaal weinig overtuigend; het plot is niet sterk, sommige gedragingen zijn naïef of dubieus en of het jongeren nu aanspreekt…

Conclusie
Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen verruimt je blik, als het gaat om het joods-orthodoxe wereldje, en leest lekker weg. Een prima youngadultroman.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.