Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze youngadultroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Stem van de vrijheid (Hanneke Stark).
Inhoud
Wat is er aan de hand met Merith? Waarom gedraagt ze zich zo vreemd? Die vragen spoken door het hoofd van Christine Hoogeboom als ze ziet dat haar tweelingzus tijdens haar moeders verjaardag geen taart eet. En die worden gevolgd door een akelig voorgevoel wanneer de signalen dat het niet goed gaat met Merith – ze wordt dunner, beweegt extreem veel en trekt zich steeds meer terug – zich opstapelen. Christine begint te vermoeden dat Merith een eetprobleem heeft en ze staat niet alleen, ook voor andere familieleden is het duidelijk: Merith is ziek en heeft dringend hulp nodig. Maar Merith wil geen hulp, blijkt als ze haar ermee confronteren, en ze doet er alles aan om maar niet of zo weinig mogelijk te eten. Christine en haar ouders worden wanhopig. Hoe kunnen ze Merith helpen?
Mening
Een heftige youngadultroman, kun je wel zeggen van deze nieuwste titel van Hanneke Stark. En aangrijpend ook. Dat is omdat, hoewel vereenvoudigd en voor je gevoel soms een tikkeltje dramatisch, realistisch en met de nodige empathie is weergegeven wat anorexia zowel lichamelijk als psychisch kan doen met iemand die aan de ziekte lijdt, en dat raakt je… mogelijk zelfs diep. Ook de verregaande gevolgen voor de omgeving zijn geloofwaardig onder woorden gebracht, behalve de houding van deze omstanders; ze gaan iets te voorbeeldig – lees: ze zijn eindeloos lief en meelevend – met de situatie om. Dat is weliswaar een minpuntje, maar doet verder geen afbreuk aan het verhaal, dat naast al het genoemde bovendien een bemoedigende en enigszins tot nadenken stemmende boodschap vertolkt.
Conclusie
Stem van de vrijheid geeft een goede indruk van het ziekteverloop van anorexia. Dat maakt deze youngadultroman schokkend en indringend, maar vooral lezenswaardig.