Recensie

Codenaam IJsvogel

Codenaam IJsvogel | Liz Kessler

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze jeugdboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Codenaam IJsvogel (Liz Kessler).

Inhoud
Liv is niet blij als ze hoort wat voor project haar geschiedenislerares heeft bedacht: een familiestamboom maken. Ze weet namelijk nauwelijks iets over haar familie en haar ouders zijn er heel gesloten over. Maar dan stuit ze kort daarna, bij de verhuizing van haar oma, op een kistje dat het geheim van haar oma’s jeugd onthult. De brieven die erin zitten, vertellen Liv dat haar oma en haar oudere zus tijdens de Tweede Wereldoorlog door hun ouders werden weggestuurd om bij een gezin in Amsterdam te wonen, in de hoop dat ze daar veilig zouden zijn. Omdat Liv meer daarover wil weten, gaat ze op zoek naar antwoorden en zo ontrafelt ze stukje bij beetje, en met de hulp van een oude bekende van haar oma, het verleden van haar familie. Dat veel meer omvat dan ze ooit had gedacht.

Mening
Met deze youngadultroman brengt Liz Kessler een eerbetoon aan de moedige mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog hun leven riskeerden om anderen te helpen. Het verhaal, dat je meevoert naar het Nederland van tijdens de oorlogsjaren, zoomt namelijk in op het verzet tegen het naziregime in de vorm van hulp aan Joden. Niet alles wat in het kader daarvan passeert, is even geloofwaardig en dat is een tikkeltje jammer. Maar het is een feit dat het boeit, mooi is en indruk maakt. En de hedendaagse verhaallijn, die een eenheid vormt met deze historische, mag er ook beslist zijn. Want die is goed uitgewerkt, er komen mooie thema’s langs en, nog belangrijker, het is vooral dit deel waar een relevante boodschap over ‘moedig zijn’ en ‘opkomen voor wie het moeilijk heeft’ van uitgaat.

Conclusie
Codenaam IJsvogel is een youngadultroman waarin heden en verleden zijn samengevlochten tot een mooi verhaal met actuele zeggingskracht. Een dikke leestip voor tieners!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.