Recensie

Toen de muziek stopte

Toen de muziek stopte | Janny den Besten

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Toen de muziek stopte (Janny den Besten).

Inhoud
Het leven van Marjon Heybrink is als een prachtig muziekstuk – alles is precies zoals het moet zijn. Ze is gelukkig met haar man Michiel en haar zoontje Bart, verwacht weer een baby en haar gedroomde carrière als eerste violist bij een gerenommeerd orkest komt steeds dichterbij. Maar als de baby met complicaties ter wereld komt en blijkt dat het meisje, Eva, cerebrale parese heeft, staat haar wereld van de ene op de andere dag volledig op zijn kop. Dag en nacht worden beheerst door de zorg voor de kwetsbare Eva. Marjon vindt het lastig en intensief, het vraagt zo veel van haar – eigenlijk ook dat ze haar droom opgeeft. Maar dat wil ze koste wat het kost voorkomen, daarom doet ze haar best om ondanks alles haar doel te bereiken, totdat er iets gebeurt wat alles in een ander daglicht plaatst.

Mening
Moeder zijn van een (meervoudig) gehandicapt kind, je leest er nagenoeg nooit over in romans en juist daarom is het goed dat het in deze pennenvrucht uitgebreid aan de orde komt. Niet alleen omdat er zo een stukje onkunde wordt weggenomen, maar ook onbegrip. Janny den Besten schrijft er namelijk, onder meer aan de hand van mooie muziekmetaforen, zo invoelend – en soms ook confronterend – over dat je een goed idee krijgt wat ermee gepaard gaat. Daarnaast wordt er bemoediging geboden doordat duidelijk wordt gemaakt dat het ook mooie dingen met zich meebrengt en dat God zorgt als je Hem je zorgen geeft en Zijn plan volgt. Een goede inhoud, dus, en daarbij mag je nog optellen dat het verhaal leest als een trein, realistisch overkomt, enige herkenbaarheid biedt en aanspreekt.

Conclusie
Toen de muziek stopte is een diepgaande roman die door het niet-alledaagse onderwerp boeit, tot nadenken stemt en raakt. Zeer lezenswaardig!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.