Recensie

Scherven

Scherven | Jacques van de Baan

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze thriller een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Scherven (Jacques van de Baan).

Inhoud
Alexander Jacobs begeleidt als arts een aantal getraumatiseerde patiënten naar een specialistisch sanatorium in een onherbergzaam streek van Montana. De bedoeling is dat ze een tussenstop maken in Mock Village en daar de nacht doorbrengen, maar ze zijn er nog niet goed en wel, of het wordt duidelijk dat er iets niet pluis is in het stadje. Overal is het uitgestorven, er is nergens bereik, op veel plekken is het een enorme ravage, op straat liggen plassen bloed… Alexander heeft er geen goed gevoel bij. En dat wordt alleen maar meer als hij doorreist naar het sanatorium en het niet de verwachte veilige oase blijkt te zijn. Integendeel, hij wordt er geconfronteerd met trauma’s uit het verleden, met als gevolg een angstaanjagende vlucht naar de veiligheid, waarbij zijn leven groot gevaar loopt…

Mening
Deze thriller hult je vanaf het begin in raadselen. Er wordt je namelijk vanaf de eerste bladzijden de ene mysterieuze gebeurtenis na de andere voorgeschoteld, met heel wat spanning en een stukje psychologie erbij. Fijn, want daardoor wil je alsmaar verder lezen. Maar als je dat dan doet, begin je je wel algauw te ergeren. Aan de dialogen, bijvoorbeeld, die nogal eens op eenzelfde manier verlopen. Of aan bepaalde zinsneden en woorden die (te) vaak worden herhaald. Om nog te zwijgen van de op elkaar lijkende en soms vrij onrealistische plotwendingen. Dat alles getuigt niet van bijzonder veel creativiteit. En dan is er nog de boodschap, die met een les over ‘de wortel van alle kwaad’ en ‘het kwaad in je’ weliswaar goed is en te denken geeft, alleen enigszins prekerig gebracht wordt.

Conclusie
Scherven is een psychologisch getinte thriller vol raadsels die je nagenoeg moeiteloos weten boeien, inclusief een stevige moraal. Aardig om te lezen.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.