Recensie

Feest van bevrijding

Feest van bevrijding | Zij Lacht

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit veertigdagendagboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Feest van bevrijding (Zij Lacht).

Inhoud
De veertigdagentijd is een periode van bezinning en inkeer, waarin je nadenkt over de lijdensweg die Jezus voor Zijn dood aflegde en die uitloopt op een hoogtepunt: Pasen, het feest van bevrijding. Deze tijd zou je ook kunnen vergelijken met een moeizame tocht die uiteindelijk leidt naar een prachtige bestemming. In dit dagboek word je daarom meegenomen op reis en wel door de Bijbel. Daarbij sta je stil bij een gedeelte waaruit blijkt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het soms lang duurt en veel kost om bevrijding te vinden. En er wordt duidelijk gemaakt dat je, als christen, uit vrijheid mag leven, omdat je, dankzij Jezus’ offer aan het kruis en Zijn opstanding, een bevrijde burger bent van Gods Koninkrijk. Zodat je, met Pasen, oprecht je vrijheid kunt vieren.

Mening
Als je een druk leven leidt en desondanks bewust wilt toeleven naar Pasen, is dit dagboek van Zij Lacht een tip. De veertig stukjes zijn namelijk kort – je leest ze makkelijk tussen de bedrijven door – maar hebben wel inhoud. Althans, vooral de laatste drie kwart ervan, want bij de eerste paar is de overdenking weinig meer dan een hervertelling van het bijbelgedeelte; er is (bijna) geen uitleg en geen toepassing, enkel een afsluitende vraag die een brug slaat naar het hier-en-nu. Maar daarna wordt het beter; dan is er wél sprake van wat er in het begin mist. Je krijgt iets waarmee je wat kunt en wordt aan het denken gezet over je leven (in vrijheid), als gelovige, en ten slotte ook over de ultieme vrijheid die Jezus bracht door te sterven en weer op te staan. Waardevol, zo in de lijdenstijd.

Conclusie
Feest van bevrijding toont welke bevrijding er schuilt in het paasevangelie en de rest van de Bijbel, en wat dat betekent voor wie gelooft. Een mooi dagboekje.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.