Recensie

Het geheim van de lavendel

Het geheim van de lavendel | Arlem Hawks

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het geheim van de lavendel (Arlem Hawks).

Inhoud
Frankrijk, 1792. Geruchten over een naderende revolutie in Parijs doen het hart van Gilles Étienne, die als klerk bij een zeepfabriek werkt, sneller kloppen. ‘Leve vrijheid, gelijkheid, broederschap!’ juicht hij even hard als de andere jakobijnen en hij is vast van plan om zich met zijn broer en vriend aan te sluiten bij het bataljon dat de monarchie omver wil werpen. Maar als hij verliefd wordt op de koningsgezinde Marie-Caroline Daubin, worden zijn idealen aan het wankelen gebracht, omdat ze hem met andere ogen doet kijken naar hetgeen waarin hij gelooft. Dat, en het gewetenloze gedrag van medejakobijnen, maken dat Gilles op het moment dat de revolutie Marseille bereikt, moet kiezen wat hij belangrijker vindt: het verwezenlijken van zijn politieke idealen of zijn geliefden beschermen.

Mening
In deze niet onaardige roman is de schijnwerper gericht op de tijd van de Franse Revolutie. Wat Arlem Hawks goed gedaan heeft, is de verschillen tussen en de opvattingen van de twee tegenover elkaar staande partijen, de revolutionairen en monarchisten, neerzetten en een idee geven van het geweld dat met de strijd gepaard ging. Daarvan word je namelijk een helder, niet te rooskleurig en zodoende interessant beeld voorgeschoteld. Maar daarnaast zijn er ook nog wel enkele verbeterpunten. Zo is het plot allesbehalve sterk; het is veel van hetzelfde, wat algauw gaat vervelen. Bovendien zijn bepaalde fragmenten nogal langdradig. En dan is er nog de romantiek die niet echt overtuigend wordt gebracht en vooral in het begin een kinderachtige vorm aanneemt. Teleurstellend wel.

Conclusie
Het geheim van de lavendel is een, vanuit historisch oogpunt beschouwd, boeiend verhaal over een roerig stukje geschiedenis. Een voldoende voor deze roman.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.