Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze regencynovelle een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Witter dan sneeuw (Jiska en Sara Kranendonk).
Inhoud
Engeland, 1818. Onderwijzeres Hannah Hamilton heeft haar handen vol aan haar werk, helemaal nu er met Kerst een benefietfeest wordt georganiseerd om geld op te halen voor het weeshuis en haar leerlingen ook hun steentje moeten bijdragen. Daarnaast maakt ze zich zorgen om de kleine Lenny, die sinds zijn aankomst in het weeshuis nog niets heeft gezegd. Gelukkig lijkt daar verandering in te komen als Daniel Wittefield, van de plaatselijke smederij, de jongen onder zijn hoede neemt. En hij is niet de enige op wie de knappe smid invloed heeft. Ook Hannah kan niet ontkennen dat Daniel wat met haar hart doet. Maar zijn haar gevoelens voor hem en wat hij voor haar lijkt te voelen genoeg om wat er in het verleden is gebeurd te overwinnen, of zal dat juist een wig tussen hen drijven?
Mening
Vanaf het moment dat je in deze vlotlezende, gemoedelijke novelle begint, waan je in het Engeland van de negentiende eeuw met een winters tintje, want dat wordt soepel tot leven gewekt door de vele aanwezige details uit die tijd, het regencytijdperk. Oftewel: veel formeel gedrag, etiquette en hofmakerij. Dat is op zichzelf nogal oppervlakkig, maar het verhaal is dat toch niet. Sara en Jiska Kranendonk hebben dat namelijk voorkomen door er diepgang aan toe te voegen in de vorm van een boodschap over ‘vergeving’, en dan in het bijzonder het vergeven van jezelf. Mooi en bemoedigend, al is het tegelijkertijd wel enigszins cliché; je leest er per slot van rekening zo vaak over in fictie. En iets meer volwassenheid – nu voelt het soms wat kinderlijk of naïef – zou het geheel niet misstaan.
Conclusie
Witter dan sneeuw is een vriendelijk, aangenaam verhaal dat je zo uit hebt. Ideaal dus om rond of tijdens Kerst tussen de bedrijven te lezen.