Recensie

Wie omkijkt

Wie omkijkt | Jeanine Cummins

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Wie omkijkt (Jeanine Cummins).

Inhoud
Tijdens een klein familiefeestje worden alle naaste familieleden van Lydia Delgado vermoord door het plaatselijke drugskartel, vanwege een artikel dat haar man erover in de krant heeft laten publiceren. Alleen zij en haar achtjarige zoontje Luca overleven de gruwelijke aanslag. Omdat Lydia diep vanbinnen weet dat de leider ervan, die ooit haar vriend was, niet zal rusten totdat ook zij en Luca hun laatste adem hebben uitgeblazen, besluit ze halsoverkop en met weinig meer dan een reistas vol bezittingen te vluchten naar de enige veilige plek die ze kan bedenken: de Verenigde Staten. Uit hun liefde voor elkaar en hun onwrikbare hoop op een beter bestaan putten Lydia en Luca de moed en kracht om vol te houden en steeds weer verder te gaan, zelfs al wordt de reis met de dag gevaarlijker…

Mening
Wát een relaas heeft Jeanine Cummins opgetekend in deze roman, en zo goed ook! Meteen vanaf het begin word je meegezogen in het verhaal, dat spanning kent en een mooie illustratie van moederliefde en overlevingsdrang vormt, en – vooral – ook bij je binnendringt. De reden daarvan is enerzijds dat de barre, gevaarlijke reis die vele migranten afleggen zo realistisch en zintuiglijk is weergegeven dat die dichtbij komt en in zekere mate ook aangrijpt. Het is echter net zo goed dankzij de invoelende schrijfstijl, waardoor je iets gaat ervaren van wat een dergelijke onderneming met mensen doet, welke emoties en gevoelens die losmaakt. Misschien had het in zijn totaliteit wat beknopter gekund, minder flashbacks bijvoorbeeld, maar dat dat niet het geval is, is niet onoverkomelijk.

Conclusie
Wie omkijkt geeft migranten een gezicht en opent je de ogen voor het leed dat zij moeten doorstaan om vrijheid te vinden. Een roman die je niet een-twee-drie loslaat.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.