Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze dualtimeroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Weg van harmonie (Cathy Gohlke).
Inhoud
Verenigde Staten, 1944. Het is midden in de nacht als er een zware storm over het landgoed van de Belvideres in No Creek raast en het huis komt er niet ongeschonden vanaf. Door een omgewaaide boom raakt de zolder beschadigd en, zo ontdekken Celia Percy en haar broertje Chester als ze polshoogte gaan nemen, is er een verborgen ruimte bloot komen te liggen. Waarin onder meer een oude koffer staat. Nieuwsgierig als Celia is, kijkt ze erin om te zien wat hij bevat. Het blijken officiële papieren te zijn, plus het dagboek van Minnie Belvidere. Zodra ze daarin begint te lezen en zich verdiept in de papieren, wordt duidelijk dat er jaren eerder een groot onrecht is geschied. Celia besluit dat het tijd is om het recht te zetten. Of de inwoners van het stadje daar nu klaar voor zijn of niet.
Mening
In deze pennenvrucht wordt het onderwerp ‘rassenongelijkheid’ onder de loep genomen. En Cathy Gohlke doet dat door, op basis van feiten, met haar vaardige schrijverspen duidelijk te maken hoe groot de kloof tussen wit en zwart in de negentiende en twintigste eeuw was en welke (schrijnende) misstanden die met zich meebracht. Dit verhaal heeft dus een aanzienlijk wetenswaardig en historisch karakter, wat maakt dat het, wanneer je er eenmaal in zit – en heel eerlijk, dat kan wel een hoofdstuk of wat duren – boeit en geregeld emotioneert en aangrijpt. Maar dat niet alleen; er is gelukkig ook ruimte voor onder meer een vleugje romantiek, een snufje humor en een diepere laag, waardoor deze roman tevens een fijne, luchtiger en mooie kant in zich heeft. Oftewel: voldoende afwisseling!
Conclusie
Weg van harmonie is weer een echte Gohlke: een meeslepend verhaal tegen een boeiende historische achtergrond, met diepgang en enige romantiek. Lees hem ook!