Recensie

Watergeheimen

Watergeheimen | Lynne Bryant

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze dualtimeroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Watergeheimen (Lynne Bryant).

Inhoud
Verenigde Staten, 2000. Als Avery Pritchett op kerstochtend onverwacht een telefoontje krijgt van haar broer met de vraag of ze naar zijn bruiloft komt, weet ze niet wat ze moet doen. Ergens wil ze graag gaan, maar ze weet dat ze dan ook haar ouders onder ogen zal moeten komen, die ze juist bewust uit haar leven heeft gebannen, omdat ze haar negenjarige dochtertje Celi, die een donkere vader heeft, nooit zullen accepteren. Uiteindelijk laat ze zich overhalen en keert terug naar huis. De confrontatie met haar familie die daarop volgt, haalt oude wonden open, zowel bij Avery als bij haar moeder Marion en grootmoeder Willadean, en brengt schokkende geheimen aan het licht, die Avery dwingen de leugens over haar eigen afkomst te ontrafelen en die haar leven voorgoed veranderen.

Mening
Hoe zou het zijn om van gemengd ras te zijn in een cultuur waarin alleen in ‘zwart’ en ‘wit’ gedacht wordt? Die poignante vraag zette Lynne Bryant aan het denken en het aan het schrijven, met als resultaat deze boeiende, belangwekkende roman. Daarin wordt vanuit drie perspectieven en met flashbacks geschetst hoe interraciale relaties en de daaruit voortvloeiende rassenvermenging in verschillende tijdperken werden ervaren. Ook toont het met welke (schrijnende) gevolgen degenen van gemengd ras te maken kregen en nog steeds krijgen. Dat alles is geloofwaardig gedaan en dat, plus het feit dat het verhaal een typisch Zuidelijke sfeer ademt en niet alles opgelost wordt, maakt het verhaal des te realistischer en daarmee de tijdloze boodschap over ‘liefde’, ‘verzoening’ en ‘bevrijding’ krachtiger.

Conclusie
Watergeheimen vertelt treffend over vier generaties Zuidelijke vrouwen en hun worsteling met rassenverschillen. Actueel en tot nadenken stemmend, deze familiesaga.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.