Recensie

Vijf kruisen in de jungle

Vijf kruisen in de jungle | Elisabeth Elliot

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit waargebeurde verhaal een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Vijf kruisen in de jungle (Elisabeth Elliot).

Inhoud
Verenigde Staten, 1956. Jim Elliot, Nate Saint, Roger Yuoderian, Ed McCully en Pete Fleming zijn er stuk voor stuk diep van overtuigd: God vraagt van hen dat ze Zijn Woord gaan brengen aan de Auca, een indianenstam die in het oerwoud van Ecuador leeft. Om die reden verhuizen ze elk, samen met hun vrouw, naar de ondoordringbare jungle om zich daar voor te bereiden op de poging om hen te bereiken. Angst dat de geschiedenis zich zal herhalen – decennia eerder is er een eerste toenaderingspoging gedaan, maar die mislukte toen de zendeling door de Auca’s werd gedood – kennen ze niet. Integendeel, ze zijn vol verwachting en goede hoop. Dit keer zullen de Auca’s er toch zeker voor kiezen om niet te doden en openstaan voor contact en, nog belangrijker, voor het Evangelie?

Mening
Zeggen dat dit boek je raakt, is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Want wat Elisabeth Elliot, een van de vijf zendelingsvrouwen, schrijft over het diepe geloof van de personen over wie het gaat, hun onwankelbare toewijding aan hun werk, hun grenzeloze vertrouwen op God(s zorg), hun onzelfzuchtigheid, hun offer… dat komt binnen – diep. En niet alleen omdat het zo inspirerend, indrukwekkend en aangrijpend is. Ook omdat het je binnenste binnendringt en je vraagt hoeveel jij bereid bent (op) te geven voor God en je geloof. Zo ‘goed’ als deze inhoud is, zo middelmatig is het verhaal zelf echter. Het is namelijk grotendeels erg beschrijvend en veel dingen worden breedvoerig verteld, waardoor het, afgezien van het einde, behoorlijk langdradig is, terwijl het feitelijk best interessant is. Jammer wel.

Conclusie
Vijf kruisen in de jungle vertelt het schokkende verhaal van vijf zendelingen die alles (op)gaven voor het Evangelie. Dit boek laat een diepe indruk na.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.