Recensie

Rozen in de nacht

Rozen in de nacht | Melanie Dobson

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze dualtimeroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Rozen in de nacht (Melanie Dobson).

Inhoud
Addie Hoult is wanhopig op zoek naar een donor voor haar goede vriend Charlie Tonquin, die voor het einde van het jaar zal sterven als hij niet snel een infusie gezonde stamcellen krijgt. Omdat de donor een familielid moet zijn, verdiept Addie zich in de familiegeschiedenis waar Charlie altijd gesloten over is geweest. Zo ontdekt ze het verhaal van de moedige Grace Tonquin, die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar leven op het spel zette om Joodse kinderen in Frankrijk te redden van de nazi’s. Alleen is er nu nagenoeg nergens meer een spoor van haar te vinden. Desondanks besluit Addie er alles aan te doen om de vrouw van wie ze vermoedt dat het Charlies’ zus is te vinden, en dat is het begin van een zoektocht die niet alleen Charlies’ leven, maar ook dat van Addie zelf voorgoed verandert.

Mening
Deze dualtimeroman zoomt voor een deel in op het dappere werk van Amerikaanse en Britse quakers gedurende de Tweede Wereldoorlog en wat je over dit vrij onbekende stukje geschiedenis te weten komt, is wetenswaardig en boeiend. Maar wat eromheen is verzonnen, weet eveneens je aandacht vast te houden. Melanie Dobson heeft namelijk verschillende interessante aspecten (en enkele wat mindere), diepe inzichten, geloofs- en levenslessen, universele thema’s en haar fantasie met haar begaafde pen samengevlochten tot een indringend, mooi geschreven verhaal – het zit vol fraaie zinnen, treffende metaforen en sfeer – dat op veel punten verrassend blijft tot het einde. Misschien zou wat meer spanning wat betreft de hedendaagse verhaallijn niet onaardig geweest zijn, maar afijn.

Conclusie
Rozen in de nacht is een diepgaande oorlogsroman waarvan je de bladzijden zonder veel moeite blijft omslaan tot je hem uit hebt. Lezen maar!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.