Leesplezier

Zo fijn is winterlezen

Het is winter en dat is te merken ook, al laten de winterse taferelen het dan misschien een beetje afweten dit jaar. Bedenk maar eens: lange avonden, lage temperaturen, grauw weer… Niet echt om vrolijk van te worden. Behalve dan als je van lezen houdt; dan is de winter echt een fantastisch seizoen. Want winterlezen is zo fijn!

Waarom? Nou, hierom.

• Je kunt onder een dekentje kruipen tijdens het lezen. In de zomer peins je daar uiteraard niet over – veel te veel geplak. Maar in de winter? Dan is het behaaglijk + knus + fijn + warm = perfecte leesomstandigheid.
• Je hebt alle tijd om je boekenkast op orde te maken. Sorteer je verzameling bijvoorbeeld op kleur; dat staat niet alleen leuk, het vormt een tegenwicht van al die somberheid buiten.
• Je to-readlijstje wordt weer een stukje korter. Aangezien je in de winter doorgaans vaker thuis bent – er is per slot van rekening weinig reden om eropuit te gaan – heb je meer leestijd. Oftewel: je kunt eindelijk wat titels van je eindeloze lijstje afstrepen.
• Je kunt lezen onder het genot van warme chocolademelk. Dat kan natuurlijk ’s zomers ook, alleen smaakt het in de winter veel beter. Sterker nog, als het kwik buiten onder de tien graden duikt, vormen warme chocolademelk (al dan niet met slagroom) en een boek een onweerstaanbare combinatie.
• Je kunt sfeervolle leesplekjes creëren. Lezen op een speciaal ingericht gezellig plekje is echt allerfijnst. Denk aan een knus hoekje of een brede vensterbank. Met veel kussens uiteraard. En een dekentje. Een lichtsnoer, of nog beter: kaarsjes. Rust(gevende muziek). (Geen inspiratie? Check Pinterest.)
• Niemand kijkt je raar aan omdat je liever binnen zit. Buiten lezen heeft iets, maar binnen lezen is stiekem toch idealer. Tenslotte heb je daar geen omgevingsgeluid. Geen irritante insecten die zich in je boek nestelen. Geen verblindend zonlicht. Geen buren die over de schutting gluren als je hardop om iets lacht. En dat is toch wel fijn.
• Winterse dagen zijn perfect voor een leesmarathon. Stel je even voor: een hele dag in je comfortabele bed met een stapel boeken naast je en weinig anders hoeven doen dan lezen. Klinkt heerlijk, of niet? Dat wil jij dus doen op de eerstvolgende binnenblijfdag.

Wat vind jij het fijnst aan lezen in de winter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.