Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze dualtimeroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Onder de tulpenboom (Michelle Shocklee).
Inhoud
Verenigde Staten, 1936. Lorena Leland werkt met plezier als journaliste voor de Nashville Banner, tot ze als gevolg van de economische crisis haar baan kwijtraakt. Omdat er haast geen ander werk te vinden is, aanvaardt ze de opdracht om voor een werkverschaffingsproject voormalige slaven te interviewen over hun verleden. Dat brengt haar bij de oude Frankie Washington, die haar vervolgens vertelt over haar jaren als slavin en de vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt, en over de lange weg die ze moest afleggen om vrij te zijn. Lorena wordt geraakt door de verhalen en ondanks dat zij en Frankie zo veel van elkaar verschillen, groeit er een band tussen hen. Maar is die sterk genoeg om stand te houden als Lorena een afschuwelijke ontdekking doet die geen van beiden had zien aankomen?
Mening
Michelle Shocklee kan absoluut goed schrijven, dat bewijst ze dubbel en dwars met deze dualtimeroman. Wat er op papier staat, is namelijk goed, zowel wat inhoud betreft als qua vorm – je krijgt op een unieke manier een kijkje in het slavernijverleden en een indruk van de rassenongelijkheid, die ook in de jaren daarna aan de orde van de dag was – en voldoende wetenswaardig om te boeien. Het doet echter meer met je dan uitsluitend je aandacht vasthouden. Want dit meeslepende verhaal over een uitzonderlijke vriendschap, liefde, vergeving, herstel en het liefhebben van je vijanden, raakt je ook. Het grijpt soms aan. Het weet je bij vlagen te ontroeren. Het zet je meermaals aan het denken. En juist daarom, omdat het zo mooi is, is het jammer dat de vertaling wat te wensen overlaat.
Conclusie
Onder de tulpenboom brengt een boeiend stukje geschiedenis tot leven met een prachtig verhaal dat je niet snel meer vergeet. Dit smaakt naar meer!