Recensie

Hoop is een kleine vogel

Hoop is een kleine vogel | Susie Finkbeiner

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze dualtimeroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Hoop is een kleine vogel (Susie Finkbeiner).

Inhoud
Verenigde Staten, 1975. Als kort na de Vietnamoorlog meer dan drieduizend kinderen vanuit Vietnam voor adoptie naar het Westen worden gebracht, wordt de kleine Mindy liefdevol welkom geheten door de Matthews. In de daaropvolgende jaren doorleeft moeder Linda de moeilijkheden die het adopteren van een kind uit een oorlogsgebied met zich meebrengt intens, maar ze ontdekt ook dat er in die moeilijkheden vreugde schuilt. Mindy’s zus Sonny steunt haar in het trauma dat ze met zich meedraagt en helpt haar zo goed mogelijk. Als Mindy besluit dat ze haar biologische moeder wil zoeken, staat vader Bruce daar volledig achter, al is hij tegelijk bang dat hij haar zal verliezen. Voor hem en de andere familieleden is Mindy’s zoektocht het begin van een emotionele rollercoaster.

Mening
Met deze mooie roman is een stem gegeven aan de Vietnamese kinderen die deel uitmaakten van Operatie Babylift. En wel door vanuit drie verschillende perspectieven en tijdsmomenten – en dat kan, vooral in het begin, wat verwarrend zijn – te schetsen hoe een adoptie was voor zowel een geadopteerd kind zelf als voor de adoptiefamilie en andere betrokkenen. Dat is fijngevoelig gedaan en vooral geloofwaardig, want er is niet alleen ruimte voor de mooie kanten, maar ook voor de moeilijke situaties die het met zich meebracht, wat de boodschap over ‘onvoorwaardelijke liefde’ en ‘familie-zijn’ die uit die ervaringen spreekt versterkt. En omdat Susie Finkbeiner dat alles zowel liefdevol als warm, met een vleugje nostalgie en veel empathie heeft beschreven, verovert het verhaal moeiteloos je hart.

Conclusie
Hoop is een kleine vogel schildert de grote liefde van een kleine familie die het leven van een geadopteerd meisje voorgoed verandert. Hartverwarmend, deze roman!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.