Recensie

Een vreemd bericht

Een vreemd bericht | Jennifer Delamere

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze victoriaanse roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Een vreemd bericht (Jennifer Delamere).

Inhoud
Engeland, 1881. De dertigjarige Rose Finley heeft elke gedachte aan trouwen en een gezin stichten uit haar hoofd gezet; ze wil onder geen beding een herhaling van het verleden, toen ze getrouwd was met een man die niet echt om haar gaf en haar bedroog. En als het even kan, behoedt ze anderen voor dezelfde fout. Dat is waarom ze besluit actie te ondernemen wanneer ze in een theesalon een verontrustend gesprek opvangt en vervolgens een vreemd bericht onder ogen krijgt, die erop wijzen dat een jonge vrouw op het punt staat om door een aristocraat misleid te worden. Ze vindt een medestander in John Milburn, de oom van het meisje. Samen proberen ze zijn nichtje te beschermen, maar daarmee zetten ze onbedoeld alles wat hun dierbaar is op het spel. Inclusief hun prille liefde…

Mening
Jennifer Delamere weet hoe je op basis van historische feiten fictie schrijft, toont ze met deze roman aan. Je wordt onthaald op een soepel lezend, aardig verhaal, waarin een paar waargebeurde elementen zijn verwerkt, dat een inkijkje geeft in het negentiende-eeuwse leven in Londen en, wat specifieker, de vroegere wereld van de telegrafie. Jammer alleen dat dat slechts zijdelings is en dat er voornamelijk ruimte wordt gegeven aan alles wat betrekking heeft op de romantiek, inclusief het belang dat werd gehecht aan maatschappelijke standen en bijvoorbeeld een bruidsschat. Daardoor is het totaalplaatje namelijk nogal zoet en enigszins flauwtjes. Er had gewoon flink wat meer van de nu minimaal aanwezige spanning en het mysterie, en/of wat pit in gemoeten. Een beetje een gemiste kans.

Conclusie
Een vreemd bericht is een historische roman met een grote rol voor de romantiek, die je zonder twijfel een tijdje doet wegzwijmelen. Een prima tussendoortje.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.