Recensie

Door de wol geverfd

Door de wol geverfd | Esther van Lunteren

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze dualtimeroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Door de wol geverfd (Esther van Lunteren).

Inhoud
Merels leven staat op zijn kop als haar dochter Jasmijn als gevolg van een ongeluk wekenlang niet naar school kan en zij tegen wil en dank thuis moet blijven van haar werk om voor haar moet zorgen. Omdat Jasmijn geïnteresseerd is in de historie van hun monumentale wevershuisje aan de Oranjegracht in Leiden duiken ze daarin en door hun ontdekkingen maken ze kennis met een vroegere bewoonster ervan: Flora. Een vrouw die, zo wordt duidelijk naarmate ze dieper graven, in 1832 haar man verloor aan de eerste cholera-epidemie die door het land raasde, en daarmee ook de grootste bron van inkomen kwijtraakte. Dat noodzaakte haar tot een besluit dat haar leven voorgoed veranderde… Het stukje geschiedenis laat Merel niet los en geeft haar te denken over de keuzes die ze maakt.

Mening
Deze roman neemt je middels een historische en hedendaagse verhaallijn – overigens wisselen die zich wel érg snel en vaak af, wat niet zo fijn leest, temeer het geheel niet geweldig geschreven is – mee in het leven van twee sterke vrouwen. En het is de eerste die eruit springt. Dat is omdat die je een idee geeft van de negentiende-eeuwse Leidse lakenindustrie en het leven van wie daarin werkzaam waren. Niet heel bekende en daardoor interessante materie, en Esther van Lunteren geeft er een realistische weergave van. Het hedendaagse deel haalt het daar niet echt bij; wat er wordt gedaan en/of gezegd voelt bijvoorbeeld gekunsteld aan soms, het is voorspelbaarder en spreekt minder aan. Maar ondanks dat vormt het samen met het andere een lezenswaardig verhaal met een mooie moraal.

Conclusie
Door de wol geverfd brengt heden en verleden samen in een mooie, krachtige boodschap, die tot nadenken stemt en je daardoor bijblijft. Een prima debuut.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.