Recensie

De rand van de wereld

De rand van de wereld | Andrew J. Graff

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De rand van de wereld (Andrew J. Graff).

Inhoud
Verenigde Staten, 1994. Op een zomerse avond kan de tienjarige Fisher niet langer aanzien dat zijn beste vriend Bread door zijn eigen alcoholistische vader mishandeld wordt. Hij schiet te hulp, maar dat loopt helemaal verkeerd af. In de veronderstelling dat ze een moord hebben begaan, vluchten de twee vrienden met weinig meer dan wat proviand in paniek de ruige Northwoods-bossen in. Daar bouwen ze een vlot, met het plan daarmee ver bij alles wat bekend is vandaan te voeren. Zodra het af is, maken ze dat ze wegkomen en terwijl de jongens vervolgens steeds dieper de wildernis in drijven, zet een groep volwassenen – sheriff Cal, Fishers opa en moeder en Tiffany – alles op alles om hen te vinden… voordat de rivier abrupt naar beneden stort in een levensgevaarlijke waterval.

Mening
Je hebt romans die zó zijn geschreven dat het lezen ervan aanvoelt alsof je een film kijkt, deze is er zo een. Met zijn zintuiglijke, beeldende manier van schrijven wekt Andrew J. Graff namelijk zowel het (prachtige!) decor als de (kleurrijke) personages en het avontuur zelf moeiteloos tot leven. Je ziet wat wordt verteld als het ware met eigen ogen gebeuren, wat ervoor zorgt dat je er compleet in opgaat. Maar je krijgt meer voorgeschoteld dan enkel een meeslepende belevenis, want dit verhaal, dat een zeker coming-of-agegehalte heeft, gaat ten diepste over vriendschap en zet een streep onder de kracht van ‘samen’. Jammer alleen van de tamelijk ongeloofwaardige afloop, die echt een afbreuk vormt, en de af en toe wat langdradige gedachtegangen, want die gaan ten koste van de vaart.

Conclusie
De rand van de wereld sleept je ruim driehonderd bladzijden lang mee in een geweldig avontuur van twee tieners op de vlucht. Om in één adem te verorberen!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.