Recensie

Wat de toekomst brengt

Wat de toekomst brengt | Jody Hedlund

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische novelle een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Wat de toekomst brengt (Jody Hedlund).

Inhoud
Verenigde Staten, 1857. Om de leegte die in haar leven is ontstaan nu haar moeder voor wie ze jarenlang gezorgd heeft, is overleden te vullen, gaat de welgestelde Christine Pendleton als vrijwilliger aan de slag in de Centre Street Chapel in New York City. De kapel heeft als doel de vele arme immigranten in de stad te helpen. Maar als Christine merkt dat de vrouwen en kinderen het ondanks hun steun erg moeilijk hebben en vaak in een hopeloze situatie verkeren, is ze van mening dat er meer gedaan kan worden dan al het geval is. Daarvoor zoekt ze hulp bij Guy Bedell, die als dominee verbonden is aan de kapel. Ze legt hem een plan voor en na enige aarzeling zegt hij toe haar te helpen. Kunnen ze samen een verschil maken in het leven van mensen om wie ze beiden zo veel geven?

Mening
In deze historische novelle schetst Jody Hedlund vanuit drie perspectieven – en dat is wellicht iets te veel van het goede, gezien het beperkte aantal bladzijden – de omstandigheden van de immigranten in New York City halverwege de negentiende eeuw. Dat is treffend gedaan, waardoor je haast aan den lijve ervaart hoe verschrikkelijk het destijds was als je een van hen was. En tegelijkertijd krijg je een idee van hoe moeilijk het kon zijn om daar iets aan te veranderen. Deze twee kanten samen vormen een tamelijk aangrijpend, maar mooi verhaal, met een hoopvolle boodschap over ‘vertrouwen op God(s plannen)’. Daarnaast is er ook sprake van een romance en hoewel die zorgt voor enige luchtigheid en iets zoets, ontwikkelt die zich wel erg snel, wat ten koste gaat van de geloofwaardigheid.

Conclusie
Wat de toekomst brengt is veel historie plus een vleugje geloof, hoop en liefde, met als resultaat een fijne novelle voor wie houdt van historische fictie.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.