Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Spanning in de lucht (Emma Carroll).
Inhoud
Engeland, 1962. De nieuwsgierigheid van Stevie en Ray is gewekt wanneer ze bij Stevie thuis in het kolenschuurtje een mysterieus meisje aantreffen. Zodra Anna, zoals ze zegt te heten, doorheeft dat de twee vrienden geen kwaad in de zin hebben, vraagt ze hun om hulp; ze moeten haar verbergen. Stevie en Ray, die blij zijn dat er eindelijk eens iets spannends gebeurt in hun saaie straat, besluiten dat te doen, maar ze hebben geen idee waaraan ze beginnen, want Anna blijkt te zijn gevlucht voor mensen die haar willen vergiftigen! In de daaropvolgende dagen, wordt haar gedrag steeds vreemder en alsof dat nog niet genoeg is, loopt de spanning tussen de Russen en Amerikanen vanwege de Cubacrisis zo hoog op dat er een kernwapenoorlog dreigt, die het einde van de wereld kan betekenen…
Mening
Geïnspireerd door haar moeders verslag van de beangstigende dagen van de Cubacrisis, besloot Emma Carroll te schrijven over de Koude Oorlog, met dit jeugdboek als resultaat. In het verhaal gaat het ook specifiek over wat de spannende situatie met de gewone burger en in het bijzonder jongeren deed, hoe erop werd gereageerd – en dat is geloofwaardig én toegankelijk voor jongeren geschetst – niet zozeer over wat die nu precies inhield. Omdat juist dit aspect wetenswaardig is en boeit, is het jammer dat het veelal alleen als bijzaak en achtergrond dient, en de meeste plaats in beslag wordt genomen door het mysterie. Vooral omdat dat niet zo geslaagd uit de verf komt en het bovendien geen lekker geheel vormt met het historische aspect, maar het verschaft wel weer wat welkome spanning.
Conclusie
Spanning in de lucht gaat over een boeiend stukje geschiedenis en bevat het nodige mysterie. Een combinatie die vast en zeker menig lezer leesplezier bezorgt.