Recensie

Huis zonder bloemen

Huis zonder bloemen | Liesbeth van Binsbergen

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze youngadultboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Huis zonder bloemen (Liesbeth van Binsbergen).

Inhoud
Sinds haar vader is overleden is en er vrijwel nergens geld meer voor lijkt te zijn, piekert Lotte veel. Hoe krijgt ze bijvoorbeeld het benodigde bedrag voor het survivalkamp van school bij elkaar? Dat dat slechts een van de minste van haar zorgen is, realiseert Lotte zich als ze onbedoeld een stapel ongeopende brieven vindt en dat onbetaalde rekeningen blijken. Plots begrijpt ze waarom haar moeder de laatste tijd zo zuinig is en er regelmatig mensen van de belastingdienst bellen; kennelijk is het geld op, of bijna. En de grote vraag is: wat nu? Lotte besluit niemand op de hoogte te brengen van haar ontdekking; anderen om hulp vragen en dus moeten vertellen wat er aan de hand is, zou zó beschamend zijn. Nee, ze gaat zelf wel een oplossing voor de puinhoop te bedenken. Maar of dat helpt…

Mening
Met ‘armoede’ en ‘schulden’ als onderwerp stelt Liesbeth van Binsbergen in dit boek een actueel maatschappelijk issue aan de orde en ze doet dat goed. Er wordt namelijk realistisch en met veel inlevingsvermogen duidelijk gemaakt hoe het is om daar als jongere mee om te gaan – met name de schaamte die ermee gepaard gaat en het gevoel van onmacht dat je kunt ervaren worden treffend in beeld gebracht – met tot slot een waardevolle boodschap over ‘hulp vragen’. En tegelijk is het ook gewoon een vlot geschreven eigentijds (tiener)meidenverhaal over ‘vriendschap’, ‘school’ en ‘verliefd-zijn’. Wat plezierig is, omdat deze luchtiger kant ervoor zorgt dat het totaalplaatje, ondanks de best serieuze problematiek waarover het gaat, toch niet zwaar aanvoelt. Helemaal niet, zelfs.

Conclusie
Huis zonder bloemen geeft een kijkje achter de voordeur van een gezin in armoede, wat zowel bewustmakend als leerzaam is. Een boek met toegevoegde waarde!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.