Recensie

Rusteloze grond

Rusteloze grond | Claire Fuller

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Rusteloze grond (Claire Fuller).

Inhoud
De tweeling Jeanie en Julius Seeder zijn altijd anders dan anderen geweest. Inmiddels zijn ze de vijftig gepasseerd en nog steeds wonen ze bij hun moeder Dot, in een afgelegen cottage op het platteland. Julius werkt waar er wat te doen is, terwijl Dot en Jeanie in hun tuin grotendeels alles wat ze nodig hebben voor hun levensonderhoud verbouwen. Voor een buitenstaander lijkt het op armoede; voor hen is dit het leven. Maar als Dot plotseling sterft, stort hun wereld in. De tweeling wordt geconfronteerd met de harde realiteit en raakt verstrikt in een woud aan regels en verwachtingen. Ondertussen beginnen er steeds meer geheimen uit het verleden van hun moeder op te duiken, waardoor alles wat Jeanie en Julius over hun leven dachten te weten voorgoed in een ander daglicht komt te staan.

Mening
In deze roman wordt het leven van twee niet-alledaagse personen aan de zelfkant van de maatschappij afgespiegeld – en hoe! Met fijngevoelige beschrijvingen schetst Claire Fuller een dergelijk schrijnend bestaan, inclusief het isolement dat ermee gepaard gaat; de moeite met hulp vragen en accepteren; de schaamte voor de armoede, maar ook voor iets als laaggeletterdheid; de onmacht om dingen te veranderen; het verlangen naar liefde. Dat plus de onderhuidse spanning die bijna doorlopend aanwezig is, vormt samen een dusdanig boeiend geheel dat het je nagenoeg moeiteloos aan de bladzijden gekluisterd houdt. Alleen jammer van de (onnodige) lelijke woorden en enigszins expliciete scènes die erin voorkomen; die maken het verder sterke verhaal beslist niet aantrekkelijker.

Conclusie
Rusteloze grond is het treffende portret van een broer en zus die proberen te overleven in een wereld waarin geen plek voor hen lijkt te zijn. Intrigerend en meeslepend.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.