Recensie

Nachtvogel

Nachtvogel | Cathy Gohlke

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Nachtvogel (Cathy Gohlke).

Inhoud
Verenigde Staten, 1941. Als haar moeder overlijdt, verzamelt Lilliana Slope alle moed en ontvlucht ze haar gewelddadige echtgenoot. Ze gaat naar haar oudtante Hyacinth Belvidere, die in het stadje No Creek woont, en niet lang na haar is aangekomen, besluit ze het landgoed van haar tante nieuw leven in te blazen. Ze knapt het op, om er vervolgens een bibliotheek te openen waar iedereen, ongeacht zijn huidskleur, welkom is. Door dit project en de vriendschap met een aantal dorpsbewoners leeft Lilliana beetje bij beetje weer op. Maar dan verschijnt haar man onverwacht en blijkt dat ze zich door de bibliotheek en haar omgang met zwarte mensen de woede op de hals heeft gehaald van de Ku Klux Klan. Opeens is ze haar leven niet zeker meer, want beide gevaren dreigen haar kapot te maken.

Mening
Een veelbewogen, empathisch verhaal over huiselijk en racistisch geweld en (kerkelijk) misbruik; dat is wat er deze keer uit Cathy Gohlkes geoefende schrijverspen is gevloeid. Vrij heftige thematiek en het raakt je dan ook diep, temeer daar veel van de vreselijke dingen waarover je leest aan de werkelijkheid zijn ontleend. Maar het heeft ook iets hoopvols, want daarnaast laat het zien wat er met moed, maatschappelijke bewogenheid en de genezende liefde van God, allemaal mogelijk is. Door deze diepgang enerzijds en alle andere goed gebalanceerde verhaalelementen aan de andere kant staat deze roman als een huis. Het is alleen wel zo dat het begin niet helemaal geweldig is, want het duurt een tijdje – lees: pakweg honderd bladzijden – voordat je erin zit. Oftewel: dat had beter gekund.

Conclusie
Nachtvogel is een dringende, krachtige oproep om om te zien naar slachtoffers van geweld en misbruik, verpakt in een meeslepend verhaal. Mis hem niet!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.