Recensie

Het boek van vuur

Het boek van vuur | Christy Lefteri

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het boek van vuur (Christy Lefteri).

Inhoud
Diep in een bos in Griekenland woont Irini Diamandis, samen met haar man, Tasso, en hun tienjarige dochter. Hun leven is goed, tot een allesverslindende bosbrand hun nagenoeg alles wat hun dierbaar is afneemt – Tasso’s handen, die eerder de mooiste schilderijen maakten; zijn vader; hun thuis en alle spullen. En dat allemaal dankzij de zogenaamde meneer Monnik, die de brand heeft aangestoken. In de smeulende nasleep van deze tragedie rouwen de drie gezinsleden ieder op hun eigen manier om hun verliezen en Irini voelt ook woede en haat ten opzichte van de brandstichter. Hij verdient het niet meer om te leven, vindt ze, en dat maakt dat ze op de dag dat ze hem met een strop om zijn nek aantreft, maar hij nog wel leeft, besluit net zoiets vreselijks te doen als hij heeft gedaan…

Mening
De bosbranden in Griekenland; dat is het stukje actualiteit dat Christy Lefteri heeft uitgekozen als onderwerp voor deze pennenvrucht van haar hand. Het verhaal dat daaromheen gevlochten is, is ‘sterk’ te noemen als je erop let hoe de worsteling met trauma’s, verlies en schuldgevoelens, evenals de veerkrachtigheid van de mens op papier zijn gezet; beide zijn treffend en indringend in woorden gevangen. En het houdt ook zeker wel je aandacht vast. Maar ondanks dat is het op de keper beschouwd weinig bijzonder. Zo stelt het plot niet veel voor – het kabbelt aldoor een beetje – en het raakt je bijvoorbeeld niet echt, wat vast te wijten is aan de nogal afstandelijke vertelstijl. Met het psychologische en actuele aspect van deze roman zit het dus ruimschoots goed, de rest is wat matig(er).

Conclusie
Het boek van vuur is een tijdloos verhaal over de verwoestende kracht van tragedie en de nog sterkere veerkracht van de mens. Het lezen waard!


Bekijk ook

Een reactie op “Het boek van vuur

  1. Naomi schreef:

    Ik heb het boek in reservering staan bij de bieb en heb er pas ook in de boekhandel mee in mijn handen gestaan. Als ik dit lees, ben ik geloof ik blij dat ik het niet gekocht heb. Jammer van dat kabbelende plot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.