Recensie

Een thuis in Afrika

Een thuis in Afrika | Irma Joubert

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Een thuis in Afrika (Irma Joubert).

Inhoud
Engeland, 1940. Vanwege dreigende bombardementen van de nazi’s op Londen wordt de jonge Charles Schmidt aan het begin van de oorlog naar het Schotse platteland gestuurd. Daar mag hij, zolang het nodig is, bij zijn oudtante wonen. Aanvankelijk heeft hij het er goed, maar naarmate de strijd aanhoudt, gaan de leefomstandigheden verder achteruit en neemt het gevaar toe, en tegen de tijd dat het vrede is, heeft de oorlog Charles voor het leven getekend. In de hoop alle oorlogservaringen achter zich laten en een nieuw leven te beginnen, gaat hij naar Zuid-Afrika, net als majoor Oswald von Stein doet, die dezelfde hoop koestert. En daar, op een boerderij in het Bosveld, neemt het leven Charles en Oswald een onverwachte wending, die alles te maken heeft met de Nederlandse Mentje.

Mening
Met deze meeslepende, Zuid-Afrikaans getinte roman pakt Irma Joubert je compleet in. Dat komt enerzijds doordat het verhaal zowel interessant is als mateloos boeit, dankzij het feit dat het middels heel verschillende perspectieven duidelijk maakt hoe de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse jaren door diverse groepen mensen werden ervaren en omdat het de aandacht vestigt op vrij onbekende aspecten van die tijd. Anderzijds is het toe te schrijven aan de warme, fijne sfeer die het ademt en personages. Die laatste hebben iets waardoor je van ze gaat houden en ze mist zodra je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Het enige best storende minpunt is de tertiaire verhaallijn, die nagenoeg losstaat van de rest en vrijwel niets toevoegt aan het geheel. Die doet afbreuk aan de rest.

Conclusie
Een thuis in Afrika is een sterk staaltje vertel- en schrijfkunst, dat je urenlang ademloos aan de bladzijden gekluisterd doet zitten. Deze roman wil je lezen!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.