Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Er was eens een kleerkast (Patti Callahan).
Inhoud
Engeland, 1950. Megs Devonshire houdt van feiten, behalve dan van het feit dat haar broertje George als gevolg van een hartprobleem niet lang meer te leven heeft. In een poging hem zijn ziekte te doen vergeten, leest ze hem veel voor uit Het betoverde land achter de kleerkast, over Narnia. Als George er vervolgens achter komt dat Megs de schrijver ervan, C.S. Lewis, regelmatig ziet in de buurt van de universiteit waaraan ze studeert, smeekt hij haar om de man te vragen waar Narnia vandaan komt. Eerst sputtert Megs tegen – ze kent hem niet persoonlijk en kan hem toch niet zomaar zoiets vragen? – maar ten slotte geeft ze toe en spoort ze hem op. In plaats van een pasklaar antwoord op de vraag van George, geeft Lewis haar echter verhalen. En daarmee krijgt ze iets veel waardevollers…
Mening
Hij is geweldig, deze meeslepende roman die een bijzonder en best wel intiem inkijkje geeft in de jonge(re) jaren van C.S. Lewis. Het is namelijk zowel boeiend als intrigerend om te lezen hoe hij van een ziekelijk jongetje dat dol was op sprookjes, opgroeide tot een jongvolwassene die verliefd werd op de Noordse mythologie en vervolgens beide liefdes combineerde in zijn eigen wonderlijke sprookjesland. En het hartverwarmende fictieve verhaal dat kunstig om het waargebeurde van Lewis heen is geweven, is zeker evenzo mooi, al is het dan niet op alle punten even geloofwaardig. Dat is vooral de danken aan de manier waarop de liefdevolle broer-zusrelatie door fijnschrijver Patti Callahan onder woorden is gebracht en de ontdekking die je al lezende doet over de kracht van verhalen.
Conclusie
Er was eens een kleerkast voert je mee naar de jarenvijftigwereld van C.S. Lewis, vol verhalen, fantasie en een snuf magie. Deze roman verovert je hart!