Recensie

Een koffer vol raadsels

Een koffer vol raadsels | Carrie Turansky

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Een koffer vol raadsels (Carrie Turansky).

Inhoud
Canada, 1919. Garth McAlister is, na drie jaar weg te zijn geweest om te dienen in de Eerste Wereldoorlog, eindelijk terug in Canada en hij wil niets liever dan Emma Lafferty, de vrouw aan wie hij al jaren zijn hart heeft verpand, weer in zijn armen sluiten en met haar trouwen. Alleen heeft hij geen idee waar ze is, want ze heeft al maanden niets van zich laten horen, terwijl ze hem eerder altijd trouw schreef. Omdat hem dat zorgen baart, besluit hij naar haar op zoek te gaan en alles in het werk te stellen om haar te vinden. Tegelijkertijd wil hij zijn kleine zusje Grace, die als British Home Child bij een Canadees gezin is geplaatst, zien op te sporen, in de hoop dat hij uiteindelijk al zijn dierbaren – Grace, Emma en zijn familie in Engeland – met elkaar kan herenigen. Zal hem dat lukken?

Mening
Dat de British Home Children het niet uitsluitend als kind moeilijk hadden, maar ook als volwassene, is wat in deze roman pijnlijk duidelijk wordt gemaakt. Carrie Turansky schetst namelijk, op basis van historische details, al vertellende een beeld van de bestaande vooroordelen waarmee ze te maken kregen, evenals het feit dat het lastig was om een eigen bestaan op te bouwen. Dit vrij onbekende stukje geschiedenis wordt tot leven gewekt in een beeldend verhaal dat fijn wegleest, vol zit met zoete romantiek, iets warms heeft en ook wat spanning kent. En waarin het geloof zo naar voren wordt gebracht dat er een troostrijke boodschap van uitgaat. Daardoor is het, zelfs al is het dan hier en daar lekker cliché en een beetje rooskleurig, beslist niet onplezierig om te lezen. Integendeel.

Conclusie
Een koffer vol raadsels is een hartverwarmende roman die aangenaam gezelschap vormt voor een lange avond. Fijne historische leeskost!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.