Recensie

De roeier van Kopenhagen

De roeier van Kopenhagen | Sarah Sundin

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De roeier van Kopenhagen (Sarah Sundin).

Inhoud
Denemarken, 1943. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog weigert de Amerikaanse Else Jensen om Kopenhagen te verlaten. Ze heeft te hard gewerkt voor haar aanstelling als fysicus aan het prestigieuze Instituut voor Theoretische Fysica om die baan zomaar op te geven en terug te gaan naar huis. En dat niet alleen, ze wil ook iets doen tegen de Duitse bezetters, die de Joden steeds harder onderdrukken. Om die reden sluit ze zich aan bij het verzet en begint ze te helpen met het afdrukken van illegale kranten. Als ze vervolgens hoort over de legendarische Havmand, die met zijn roeiboot geheime informatie naar Zweden brengt, raakt ze geïntrigeerd én krijgt ze het vermoeden dat de mysterieuze scheepswerfarbeider die bij haar in het pension woont niet is wie hij zegt te zijn…

Mening
Sarah Sundin is erin geslaagd om in deze met vaart geschreven roman een weinig bekend aspect van de Tweede Wereldoorlog voor het voetlicht te brengen. Er wordt namelijk een indruk gegeven van hoe de oorlogsjaren in Denemarken waren, iets waarover je niet vaak leest. En dat, samen met het kijkje in de wereld van de fysica, maakt dit verhaal interessant, temeer daar het op waarheid is gebaseerd – het is voor een aanzienlijk deel geïnspireerd op de heldendaden van een moedige Deense verzetsstrijder – om niet te zeggen boeiend. Al is dat boeiende mede toe te schrijven aan het plot, dat weliswaar ietwat voorspelbaar is, maar goed in elkaar zit, een uitgebalanceerde hoeveelheid spanning en romantiek bevat en waar ook nog een stukje zingeving in zit. Weinig mis met deze titel, dus.

Conclusie
De roeier van Kopenhagen vraagt erom om gelezen te worden, want echt een fijne, meeslepende oorlogsroman vol intrigerende geschiedenis. Zet maar op je lijstje!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.