Recensie

De retraite

De retraite | Kees Postma

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De retraite (Kees Postma).

Inhoud
Na zo’n negen jaar als predikant te hebben gediend in een gemeente die veel van hem vraagt, zit dominee David Keizer er aardig doorheen. Hij is uitgeput van het vele werk, de bediening en gemeenteleden zijn steeds meer een last voor hem geworden en zijn relatie met God zijn niet meer wat ze ooit zijn geweest. Als hij zijn situatie voorlegt aan zijn vriend en collega-voorganger wijst die hem op een all-inclusive driedaagse voorgangersretraite in het mooie Ierland, waarbij je met een lach en traan zult nadenken over persoonlijke vraagstukken. Na enige aarzeling besluit David zich aan te sluiten bij het groepje predikanten uit diverse denominaties en mee te gaan op reis. In de hoop dat het hem een antwoord oplevert op zijn prangende vraag: moet ik aanblijven of weggaan?

Mening
Met dit debuut weet Kees Postma de lachers ongetwijfeld moeiteloos op zijn hand te krijgen, want met veel fijne humor en zelfspot maakt hij duidelijk maakt dat voorgangers ook maar ‘gewoon’ mensen zijn. Met name als je zelf voorganger of iets aanverwants bent, is het vermoedelijk vermakelijk en spreekt het aan. Omdat je je vooral dán zult herkennen in de typische voorgangersproblemen en de op ludieke wijze geschetste kerkelijke cultuur; je bepaalde grapjes (beter) snapt; en iets kunt met de gedeelde geestelijke lessen die zowel leerzaam zijn als dat ze je een spiegel voorhouden. Maar die laatste zijn ook verrijkend als je geen geestelijk ambt bekleedt. Tenslotte kan iedereen zijn voordeel doen met wijsheden over onder andere ‘genade’, ‘jezelf zijn’ en ‘het beschermen van je hart’.

Conclusie
De retraite is een luchthartig boek dat afwisselend vermaakt en te denken geeft over het (geloofs)leven. Hier zullen predikanten én hun gemeenteleden van genieten!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.