Recensie

De kwekeling

De kwekeling | Hans Werkman

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze coming-of-ageroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De kwekeling (Hans Werkman).

Inhoud
Nederland, 1954. De vijftienjarige Groningse dorpsjongen Simon Poorta wil onderwijzer worden en om die reden verhuist hij eind van de zomer naar Enschede, om daar op de gereformeerde kweekschool te gaan studeren. De stad overrompelt hem; alles – van het kostgezin waarbij hij met zijn klasgenoot Jacob Roukema is ingetrokken tot het Twentse dialect – is vreemd en anders en hij voelt zich onwennig in zijn nieuwe omgeving. Maar dat weerhoudt hem er niet van om zich met grote nieuwsgierigheid onder te dompelen in de nieuwe wereld van studie, cultuur, poëzie, geloof, rock-’n-roll, vriendschap en verliefdheid. Om vervolgens te ontdekken dat hij werken in een eiersorteerderij drie keer niks vindt, dat hij grappiger kan zijn dan hij dacht en hoe mooi meisjes in zomerjurken zijn…

Mening
Deze coming-of-ageroman vormt een met mooi proza geschilderd tableau van het Nederland gedurende de jaren vijftig en in het bijzonder de kweekschool, en het is een klein realistisch meesterwerk, want het lijkt zó goed. Dat is te danken aan het feit dat Hans Werkman, zelf ooit een kwekeling, bij het schrijven uit zijn ervaring en de werkelijkheid van halverwege de vorige eeuw heeft geput, en daar wat fictie aan heeft toegevoegd. Op die wijze is het verhaal opgebouwd uit echt gebeurde, anders gebeurde en wat niet-gebeurde componenten. Een spannend plot heeft dat niet opgeleverd, maar geboeid word je desondanks – of dat nu is omdat je er herkenning in vindt en het daardoor tot de verbeelding spreekt, of juist omdat het een onbekende wereld beschrijft en zodoende fascineert.

Conclusie
De kwekeling schetst hoe het was om in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw als onderwijzer in spe te studeren aan de kweekschool. Een fijnzinnig en treffend portret!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.