Recensie

Olive en Jo

Olive en Jo | Jennifer Wright

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze coming-of-ageroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Olive en Jo (Jennifer Wright).

Inhoud
Verenigde Staten, 1944. De zestienjarige Olive Alexander heeft haar hele leven op de familieranch in New Mexico gewoond. Maar richting het einde van de oorlog tegen de nazi’s neemt de regering hun land in beslag om er een topgeheime legerpost te bouwen en om die reden wordt Olive gedwongen bij haar oma in het stadje Alamogordo te gaan wonen. Daar ontmoet ze Jo, van wie ze in eerste instantie niets moet hebben omdat haar vader de sergeant is die nu haar geliefde ranch bezet en daarbij ergert ze zich mateloos aan Jo’s vrome praatjes over het geloof. Jo laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan. Ze blijft toenadering zoeken, net zo lang tot Olive zich niet langer vijandig opstelt, en daarna lijkt niets de meisjes meer te kunnen scheiden. Tot op de dag dat de lucht explodeert…

Mening
Jennifer Wright heeft het weer gedaan: een roman schrijven die boeit en je hart weet te vinden. Dát hij dat doet, is allereerst te danken aan het vertelde, dat bestaat uit een hartverwarmend coming-of-ageverhaal over ‘vriendschap’, tegen de achtergrond van een tamelijk onbekende, maar interessante episode uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog – dit stukje had trouwens breder uitgemeten mogen worden. Daarnaast is het toe te schrijven aan hoe het is opgetekend, namelijk meeslepend en met gevoel en emotie. En toch… toch raak je er ondanks al dit positieve niet ondersteboven van. Iets – Misschien de tweede verhaallijn die niet bijster geweldig is? Het plot dat sterker had gekund? Of het aspect ‘spionage’ dat nep aandoet? – zorgt ervoor dat deze titel het niet helemaal is.

Conclusie
Olive en Jo vormt een bewogen, warm en mooi portret van twee vriendinnen ten tijde van de eerste kernproeven van het Amerikaanse leger. Lezen maar, deze roman!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.