Recensie

De droom die we delen

De droom die we delen | Sadeqa Johnson

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De droom die we delen (Sadeqa Johnson).

Inhoud
Verenigde Staten, 1949. Eleanor Quarles leidt een leven waar menigeen van haar zwarte leeftijdsgenoten haar om benijdt: ze studeert aan de universiteit, is gelukkig getrouwd met een knappe arts in opleiding en woont in een betere wijk van Washington D.C. Maar haar geluk wordt overschaduwd door het feit dat elke zwangerschap eindigt in een miskraam. Als het voor de derde keer misgaat, wordt ze gewezen op een tehuis voor ongehuwde moeders, wier baby wordt afgestaan ter adoptie. Is dat de oplossing voor haar onvervulde kinderwens? En, zonder dat ze zich ervan bewust is, ook de uitweg voor Ruby Pearsall, een van de jonge vrouwen in het tehuis, die ervan droomde naar de universiteit te gaan, totdat een onmogelijke relatie met een witte jongen leidde tot een zwangerschap?

Mening
In deze roman schetst Sadeqa Johnson levendig hoe het halverwege de twintigste eeuw was om als (zwarte) vrouw ongehuwd zwanger of juist kinderloos te zijn en het beeld dat dat oproept, is vrij schokkend en pijnlijk. Vooral het, op feiten en ervaringen gebaseerde, stukje over de mensonwaardige gang van zaken in tehuizen voor ongehuwde moeders – met name wie zwart was kwam er slecht vanaf – en dat over de rassenongelijkheid die destijds aan de orde van de dag was, raken je. Samen met de rest vormt dit een boeiend en op zich mooi verhaal, maar het is niet bijzonder genoeg om er een van de buitencategorie te zijn. Plus: het heeft ook zijn mindere kanten. Zo is het af en toe aardig expliciet en speelt seks een iets te aanwezige rol, en het geheel had wat meer diepgang mogen hebben.

Conclusie
De droom die we delen is een historische roman over (on)gewenst moeder worden in een tijd dat dat erg moeilijk kon zijn en soms verstrekkende gevolgen had. Lezenswaardig!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.