Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze novelle een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De buurtbarbecue (Gerjanne van Lagen).
Inhoud
De bewoners van de Kruizingastraat leven elk hun eigen leven en hebben ieder hun eigen zorgen, al lijkt dat laatste niet zo. Zo zijn Maaike en Joost, van nummer één, op het oog succesvolle mensen, alleen gaat het met hun zoon niet zoals ze graag zouden zien. Van het jonge gezinnetje op nummer elf denkt iedereen dat het gelukkig is, terwijl Lukas niet de vader is die hij zou willen zijn. Ellen, van twee deuren verder, is voor buitenstaanders een vrouw die zich ruimhartig wegcijfert voor anderen; niets is echter minder waar. En haar buurmeisje Sara lijkt geen zorgen te hebben; in werkelijkheid… Zo heeft elk huis zijn kruisje en toch weten de buren niet van elkaars problemen. Maar dan valt er een uitnodiging voor een buurtbarbecue, op het pleintje voor nummer acht, in de brievenbus…
Mening
Gerjanne van Lagen weet heel goed hoe je met weinig woorden veel zegt; dat blijkt eens te meer in deze novelle. Door middel van slechts een vluchtige blik achter de voordeur van tien huizen wordt namelijk steeds opnieuw een heel verhaal verteld. Die zijn stuk voor stuk uit het leven gegrepen, zo lijkt het, want er schuilt veel herkenbaarheid in het beschreven lief en met name leed, en de gedachten en emoties van de levensecht weergegeven personages. Dat maakt dat ze dichtbij komen, raken, soms een beetje schuren en – het belangrijkste – dat duidelijk wordt dat niets is wat het lijkt en dat het gras nergens groener is. Wat alleen een vraagteken is, is waar de (op de achterkant) ‘beloofde’ daadwerkelijke buurtbarbecue blijft, want die ontbreekt. Jammer, want daardoor voelt het onaf.
Conclusie
De buurtbarbecue is een bundel rake verhalen over verborgen leed, opgezette maskers en blindstaren op andermans geluk. Treffend en tot nadenken stemmend.