Recensie

Boven de robijnen

Boven de robijnen | Marianne Witvliet

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Boven de robijnen (Marianne Witvliet).

Inhoud
Nederland, 1949. In de naoorlogse jaren worden jonge vrouwen opgeroepen om te schrijven aan ‘onze jongens’ in Nederlands-Indië, om hun eenzaamheid te verminderen. Om die reden gaat Noa Terheyde, op aanraden van haar moeder, een correspondentie aan met een van hen: Daniël Blankenberg. Vanaf het begin is er iets speciaals tussen hen – een onverwachte liefde – maar als Daniël terugkeert naar Nederland blijken hun verschillende toekomstplannen een relatie onmogelijk te maken, waardoor hun wegen zich scheiden. Toch kunnen ze elkaar niet vergeten en dat, plus het feit dat hun korte tijd samen niet zonder gevolgen is gebleven, doet Noa jaren later besluiten om Daniël op te sporen. Dat bewijst echter een vrijwel onmogelijke opgave te zijn, want hij lijkt nergens te vinden…

Mening
In deze roman schildert Marianne Witvliet met haar oog voor detail, zintuiglijke beschrijvingen, historische gegevens, gevoel voor sfeer en een snufje poëzie een prachtig decor. En op de voorgrond ervan speelt zich een al even mooie en ontroerende liefdesgeschiedenis af. Een die je aandacht gevangen houdt door alles wat eromheen gebeurt, zowel het alledaagse als het onconventionele, wat nuchter en met fijne, subtiele humor onder woorden is gebracht. Maar ook een waaruit kostbare lessen over ‘dromen’, ‘geluk’ en ‘Gods zorg’ te trekken zijn. Dat samen vormt een onweerstaanbaar geheel dat je eigenlijk niet kunt wegleggen; het smeekt erom om in één keer achterelkaar uit te lezen – genietend, welteverstaan, want dit literaire juweeltje is een genot voor het literaire lezershart.

Conclusie
Boven de robijnen is een beeldend geschreven roman vol natuur, dromen, moed, verlangens, avontuur en niet in de laatste plaats liefde. In één woord prachtig!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.