Recensie

Zo hoog als de hemel

Zo hoog als de hemel | Susie Finkbeiner

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Zo hoog als de hemel (Susie Finkbeiner).

Inhoud
Verenigde Staten, 1967. Kort nadat Annie Jacobsons broer Mike zich heeft aangemeld voor het leger en vertrokken is om zich voor te bereiden op de oorlog in Vietnam, stuurt hij haar het adres van hun vader Frank, die er vandoor is gegaan toen ze nog klein waren. Als er iets met hem gebeurt, wil Mike dat Annie dat aan hun vader laat weten. Ze neemt zich voor dat te doen, alleen keert Frank onverwacht al eerder terug. Zijn aanwezigheid compliceert de toch al gespannen situatie bij Annie thuis, nu zij, haar moeder en broertje, van brief tot brief van het front toeleven naar het moment dat Mike weer thuiskomst. Toch proberen ze er het beste van te maken en voorzichtig de oude banden te herstellen. En dat lijkt ook te lukken. Maar dan gebeurt precies datgene waar iedereen bang voor was…

Mening
Als Susie Finkbeiner jouw lezershart nog niet veroverd heeft, dan gaat haar dat beslist lukken met deze roman. Hij is zó mooi! Waarom? Omdat het vaardig, iets poëtisch geschreven verhaal op inlevende wijze laat zien hoe het de achtergeblevenen van de soldaten die naar Vietnam moesten verging; je voelt de hoop en angst waarin ze leefden. Omdat alles wat zich daaromheen afspeelt, waarbij gemeenschapszin, familie-zijn en vriendschap een belangrijke rol spelen, iets warms en intiems en liefs en ontroerends heeft, waardoor het je raakt. Omdat het de nostalgie van de jaren zestig ademt. En dat samen vormt een erg fijn geheel. Alleen één aanmerking: de meeste personages zijn te voorbeeldig – er is niks écht negatiefs over ze te lezen – om levensecht te zijn, maar innemend zijn ze wel.

Conclusie
Zo hoog als de hemel is een liefdevolle, hoopgevende roman over het Amerikaanse thuisfront tijdens de Vietnamoorlog. En… misschien wel je nieuwe favoriet.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.