Recensie

Sterren in de schemering

Sterren in de schemering | Sarah Sundin

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Sterren in de schemering (Sarah Sundin).

Inhoud
Duitsland, 1938. Evelyn Brand werkt als correspondent voor een Amerikaanse krant en ziet het als haar plicht om Amerika te waarschuwen voor de gevaarlijke tirannie die in nazi-Duitsland in opmars is. Als ze dat niet voorzichtig doet, bestaat er echter een kans dat ze het land uit wordt gezet, of erger. Voor wie dat ook geldt, is Peter Lang en na hun eerste ontmoeting ontstaat er algauw een band tussen hen. Die enkel hechter wordt als hij besluit om alles wat hij tijdens zijn werk op de universiteit van nazisympathisanten hoort in het geheim aan haar door te spelen. Een tijdlang gaat het goed, maar dan, terwijl Duitsland op een oorlog afstevent, neemt het leven van Evelyn en Peter een onvermoede wending en beseffen ze: nog langer blijven is te gevaarlijk, alleen… vluchten is net zo risicovol.

Mening
Deze oorlogsroman mag zich ‘geslaagd’ noemen, en om meer dan één reden. Allereerst is het Sarah Sundin goed gelukt om op een aannemelijke wijze – ze heeft zich ook gebaseerd op feiten – duidelijk te maken hoe het nazisme zich in loop naar de Tweede Wereldoorlog in korte tijd van kwaad tot erger ontwikkelde. Ten tweede is er sprake van een fijne romance, die voor een beetje zoetheid en warmte zorgt, en zo tegenwicht biedt aan de spanning en het indringende die met het historische aspect gepaard gaan. En, argument drie, tussen de regels ligt ook nog een mooie boodschap voor het oprapen. Dat allemaal samen weet je aandacht, zelfs al is de eerste helft geloofwaardiger en beter dan de laatste, waarin alles net wat te snel gaat, moeiteloos van begin tot eind voor zich op te eisen.

Conclusie
Sterren in de schemering biedt een verslag van de gebeurtenissen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in een fijn fictief jasje. Dikke leestip!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.