Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze cosy crime een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Sidney Chambers en het probleem van het kwaad (James Runcie).
Inhoud
Engeland, 1962. Predikant Sidney James geniet samen met zijn kersverse Duitse vrouw, Hildegard, van het rustige leventje in Grantchester. Maar in het lieflijke dorpje blijft het zelden lang vredig. Dat wordt maar weer eens duidelijk als blijkt dat er een seriemoordenaar actief is, die het heeft voorzien op geestelijken. Samen met zijn vriend, inspecteur Geordie Keating, zet hij alles op alles om de misdadiger te stoppen… voordat hij zelf aan de beurt is. Maar er is meer aan de hand, want niet lang daarna verdwijnt er op klaarlichte dag een schilderij uit een museum en tijdens een filmopname doet er zich een eigenaardige verdrinkingsdood voor, die geen ongeluk is, ontdekt Sidney. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt er kort voor Kerst een baby gestolen uit het ziekenhuis…
Mening
Deze titel bevat vier zijdelings verbonden verhalen en het zijn ware cosy crimes. De mysteries, die whodunitachtige trekjes hebben, zitten namelijk goed in elkaar – je wordt meegesleept op een speurtocht naar de dader en verkeert vaak tot bijna op het einde in het ongewisse wat de ontknoping betreft. Tegelijk worden ze nergens gruwelijk en ze hebben iets gezelligs, warms en comfortabels. En daarbovenop zijn ze echt Brits en jaren zestig, inclusief de formele gedragingen en taal en de typische humor. Een combinatie die je moet kunnen waarderen, maar zeker niet verkeerd is en die je met je neus tussen de bladzijden weet te houden. Een kleine kanttekening: bepaalde gedachten en gedragingen, met name die richting het andere geslacht, zijn niet altijd even gepast en/of christelijk.
Conclusie
Sidney Chambers en het probleem van het kwaad bestaat uit een verrassende combinatie van mysterie en een snufje feelgood. Onderhoudend en plezierig.