Recensie

Onze donkerste nacht

Onze donkerste nacht | Jennifer Robson

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Onze donkerste nacht (Jennifer Robson).

Inhoud
Italië, 1943. Om aan de nazi’s te ontkomen duikt de Joodse Antonina Mazin onder bij de familie van Nico Gerardi, door zich voor te doen als zijn kersverse vrouw. Hoewel zij en Nico elkaar nauwelijks kennen, moeten ze voor de buitenwereld doen alsof ze gelukkig getrouwd zijn. Maar dat is niet altijd makkelijk, want het boerenleven valt haar zwaar en het duurt even tot ze haar draai heeft gevonden binnen de familie. En dan is er ook nog Zwerger, een oud-studiegenoot van Nico, die nu voor de Duitsers werkt. Hij gelooft niet wat ze vertelt over haar verleden en gaat op onderzoek uit, en hoe meer hij over haar te weten komt, hoe sterker hij ervan overtuigd raakt dat er iets niet klopt. Wat uiteindelijk grote gevolgen heeft voor Antonina en haar dwingt tot een onmogelijke keuze…

Mening
Je leest er niet zo vaak over in romans: de Jodenvervolging die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië plaatsvond. Maar in deze speelt die een aanzienlijke rol en op basis van gedegen research wordt er een beeld geschetst van hoe die eruitzag. Al is dat wel enigszins beperkt, omdat er gedurende de eerste circa tweehonderdvijftig bladzijden met name wordt ingezoomd op het boerderijleven, waarbij je vaak slechts zijdelings iets meekrijgt van de oorlog. Ook gebeurt er in het begin in zekere zin niet heel veel spannends. Pas als de setting en omstandigheden eenmaal veranderen en het verhaal een ernstige wending neemt, krijgt het meer diepte. Dan wordt het beter, dringt het meer bij je binnen en raakt het. En uiteindelijk kun je stellen dat het een mooie illustratie van liefde en opoffering vormt.

Conclusie
Onze donkerste nacht is een roerende liefdesgeschiedenis tijdens de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog in Italië. Een fijne weglezer!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.