Recensie

Het tegendeel van verdriet

Het tegendeel van verdriet | Susan Meissner

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het tegendeel van verdriet (Susan Meissner).

Inhoud
Verenigde Staten, 1918. Na een vreselijk verlies verhuist de dertienjarige Maggie Bright met haar ouders en zussen naar Philadelphia, waar haar vader bij hun oom in de begrafenisonderneming aan de slag gaat. Veel tijd om er te wennen krijgen ze niet, want kort na hun aankomst, wordt Maggies vader opgeroepen om te vechten in de Eerste Wereldoorlog en vervolgens slaat de Spaanse griep toe, met talloze doden als gevolg – ook bekenden. En zo staat het leven van de Brights opnieuw in het teken van verlies… totdat Maggie in een door de Spaanse griep geteisterd huis een eenzame baby vindt. Ze neemt het jongetje mee naar huis, waar hij wordt opgenomen in het gezin en voor vreugde in de verdrietige tijd zorgt. Maar dan blijkt Maggies daad gevolgen te hebben die ze nooit had kunnen voorzien.

Mening
Susan Meissner schrijft graag over de veerkracht van de mens in moeilijke omstandigheden en in deze roman doet ze dat aan de hand van een verhaal over de Spaanse griep. En het is goed! Niet alleen omdat het boeit en mooi is en een impressie geeft van een donkere periode uit de geschiedenis. Of omdat het middels meerdere perspectieven – eerst vier, wat wel wat veel van het goede is, en later drie – duidelijk maakt wat de epidemie op de korte en lange termijn met mensen deed en voor hen betekende. Maar ook omdat het je bepaalt bij je eigen sterfelijkheid; het laat je bijvoorbeeld nadenken over de vraag hoe het gegeven dat je eens zult sterven je doen en laten beïnvloedt. Een niet zo standaard diepere laag, al blijft die vanuit christelijk oogpunt bezien tegelijk wat oppervlakkig.

Conclusie
Het tegendeel van verdriet is een meeslepende roman die, ondanks het best wel somber stemmende onderwerp, hoop, veerkracht en liefde ademt. Leestip!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.