Leesplezier

7 tips om (meer) boeken te krijgen

De feestdagen zijn een perfecte gelegenheid voor cadeautjes, zowel om te geven als om te ontvangen. En als het om jouzelf gaat, krijg je natuurlijk het liefst – surprise, surprise… – boeken. Maar hoe maak je dat een familielid of vriend(in) of van wie je dan ook een cadeautje verwacht (subtiel) duidelijk?

Met deze tips krijg jij (meer) boeken cadeau.

Laat je verlanglijstje rondslingeren | Zet je verlanglijstje op papier en laat het vervolgens rondslingeren. En dan niet op één plek, maar overal waar de ander vaak kijkt of komt. Tussen de zakken chips. Onder de afstandsbediening van de tv. In een boek. Op de koelkast. In het toilet.
Zing het uit | Zet in het bijzijn van de ander opzettelijk vaak het nummer All I Want for Christmas is You op, zing luidkeels mee en verander daarbij ‘you’ in ‘books’ (of, nog duidelijker, ‘boeken’).
Noem de voordelen van lezen | Leid het gesprek met de ander zo dat je bij het onderwerp ‘boeken’ uitkomt en noem dan dat je net een artikel hebt gelezen over de voordelen van boeken lezen. Benadruk vooral dat het je slimmer maakt en dat is aangetoond dat je er empathischer van wordt. Oftewel: boeken maken je een beter mens en zijn dus een perfect cadeau.
Kom ‘onopzettelijk’ langs de place to be | Neem de ander mee naar het dorp of de stad, onder het mom van een boodschapje of iets dergelijks, en zorg ervoor dat je ‘onopzettelijk’ langs een boekhandel komt. (Optionele uitspraak: ‘Nou zeg, wat toevallig, moet je zien waar we langs komen!) Slaak dan bij het passeren een verlangende zucht of kijk verlekkerd naar de boeken in de etalage.
Ensceneer een afgeluisterd gesprek | Doe alsof je aan de telefoon bent met een vriendin en houd een praatje over koetjes en kalfjes, tot de ander binnenkomt. Zeg dan zonder dat je laat merken dat hij of zij er is iets als: ‘Wist je dat het nieuwe boek van [auteur] net voor Kerst uitkomt? O, ik zou zó gelukkig zijn als iemand me dat geeft.’
Maak per ongeluk expres een foutje | Stuur de ander in een berichtje de cover van het boek dat je wilt. En voeg er dan snel aan toe: Oeps! Foutje. Deze is voor [naam ander persoon] bedoeld. Ik wilde diegene het boek laten zien waarvan ik een heel groot beetje hoop dat iemand het met de feestdagen cadeau geeft.
Tip Leeslievelings | Zeg een ander Leeslievelings op Instagram te gaan volgen. Daar wordt tenslotte niet onder stoelen of banken gestoken dat boeken het ultieme cadeau zijn voor elke Leeslievelings-volger.

Welke van deze tips ga jij uitproberen? (En op wie?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.