Recensie

Het geluksexperiment

Het geluksexperiment | Courtney Walsh

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze feelgoodroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het geluksexperiment (Courtney Walsh).

Inhoud
Als wetenschapper houdt de gedreven Isadora Bentley van voorspelbaarheid en doet ze alles weloverwogen, maar op haar dertigste verjaardag springt ze uit de bocht. In een impuls koopt ze een damesblad met daarin een artikel over eenendertig manieren om gelukkig te worden, wat gaat van ‘lach vaker’ tot ‘breng meer tijd door met dieren’. Omdat ze ervan overtuigd is dat geluk niet maakbaar is, besluit Isadora alle punten te weerleggen, om zo aan te tonen dat de schrijfster niet weet waarover ze het heeft en dat het stuk regelrechte onzin is. Naarmate het experiment vordert en ze ondertussen een knappe professor ontmoet en nieuwe vriendschappen sluit, begint ze echter steeds sterker te twijfelen aan haar overtuiging. Misschien bestaat er toch wél een manier om geluk te vinden?

Mening
Als je deze feelgoodroman aan een proefondervindelijk leesexperiment onderwerpt om vast te stellen hoe hij is, kun je eigenlijk tot maar één conclusie komen: een dikke prima. Hij bestaat namelijk uit een aangenaam, warm en af en toe amusant verhaal, vol fijne ingrediënten en leuke, zij het niet erg verrassende plotwendingen. En de levenslessen die je verspreid over de bladzijden tegenkomt, en die veelal iets te maken hebben met ‘vriendschap’, ‘eigenwaarde’ en ‘geluk’, verlenen het geheel nog enige waarde. Jammer alleen dat de hoofdrolspeelster niet zo lekker, of beter gezegd: geloofwaardig, uit de verf komt; het ligt er wat te dik bovenop – en dan vooral in de (soms wat vervelende) innerlijke dialogen, gedachten en gedragingen – dat ze onhandig, pessimistisch slash ongelukkig is.

Conclusie
Het geluksexperiment staat garant voor heel wat vermakelijke, plezierige en misschien ook wel gelukkige leesmomentjes. Oftewel: deze roman is feelgood pur sang!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.