Recensie

Emma gaat vega

Emma gaat vega | Josh Lacey

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Emma gaat vega (Josh Lacey).

Inhoud
De klimaatverandering is iets wat Emma Jones veel bezighoudt, want het gaat niet de goede kant op met de aarde. Daarom zet ze zich op allerlei manieren in om die tegen te gaan. Zo doet ze al haar best om zonder plastic te leven en nu, na het lezen van een boek over het negatieve effect van de vleesindustrie op het klimaat, gaat ze een stapje verder: ze stopt met vlees eten. Omdat je meer bereikt als er veel mensen meedoen, probeert ze iedereen die ze kent, zowel thuis als op school en in haar omgeving, zover te krijgen dat ze haar voorbeeld volgen. Maar dat blijkt niet bepaald makkelijk. Haar broertje wil het bijvoorbeeld ‘in geen miljoen jaar’. En hoe moet ze haar vader er ooit van overtuigen om zijn gebakken eieren met spek op te geven? Wil ze dat zelf trouwens wel echt?

Mening
Als je de wereld wilt veranderen, begin dan bij jezelf en daar ben je nooit te jong voor; dat is wat Josh Lacey in dit boek duidelijk maakt. Dat dit wordt gedaan door middel van een eigentijds, vlot en soms grappig verhaal in blogvorm, met veel illustraties, een enkel praktisch to-dolijstje en interessante weetjes, maakt dat die boodschap goed overkomt. Mooi is dat er daarbij wordt aangegeven dat het niet erg is als het niet perfect gaat en dat het niet per se rigoureus hoeft – ook een kleine verandering maakt al verschil. Want daardoor is de drempel om op dit vlak zelf stappen te zetten, waartoe je wordt aangemoedigd, laag. Het enige kritiekpuntje is dat Emma voor een tienjarige wel héél gepassioneerd is over dit (vrij volwassen) thema – haar hele leven lijkt erom te draaien – wat niet zo realistisch is.

Conclusie
Emma gaat vega is een leuk, informatief en inspirerend boek over een actueel en belangrijk onderwerp. Voor alle jonge wereldveranderaars (in de dop)!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.