Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze bijbels-historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Een licht op de berg (Connilyn Cossette).
Inhoud
Israël, 1399 v.Chr. Moriah verschuilt zich het liefst achter haar sluier om het brandmerk op haar wang te verhullen. Ze schaamt zich voor het bewijs van haar vroegere gevangenschap in Jericho, dat maakt dat ze wordt geminacht door anderen en, daar is ze van overtuigd, voorkomt dat ze ooit een man zal hebben. Dan vertelt haar vader haar echter dat hij een weduwnaar heeft gevonden, die een moeder zoekt voor zijn zonen en met haar wil trouwen. Voorzichtig durft ze te hopen op een gelukkige toekomst, maar tijdens hun kennismaking loopt het vreselijk mis, met als gevolg dat Moriah moet vluchten voor haar leven naar een van de vrijsteden. Alleen is ze totaal niet voorbereid op de gevaren waarmee ze onderweg te maken krijgt, noch op de vijanden – en onverwachte bondgenoten.
Mening
Een verhaal waarvan het plot draait om de Levitische vrijsteden, iets waarover de Bijbel niet heel veel vertelt en (daardoor) weinig bekend is, moet haast weten te boeien, zou je zeggen. Als het gaat om deze roman is het in elk geval wel zo. Maar dat is niet alleen te danken aan dit ene interessante aspect. Sterker nog, dat het pakkend is, komt misschien wel vooral doordat Connilyn Cossette dit bijbels-historische gegeven heeft verpakt in een avontuur dat bijna tot het laatst toe verrassend blijft en een goede spanningsboog kent. Daarnaast zit het vol culturele en historische details, die de bijbelse tijd doen herleven, en er weerklinkt een krachtige boodschap over ‘genade’ en ‘Gods leiding volgen’. Wel jammer van de nogal gebrekkige vertaling die het leesplezier meer dan eens bederft.
Conclusie
Een licht op de berg is een mooie bijbels-historische roman die ontegenzeglijk tot de betere in zijn soort behoort. Oftewel: zeker je leestijd waard.