Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De boekhandel van het verzet (Sarah Sundin).
Inhoud
Frankrijk, 1940. Als de nazi’s Parijs naderen, koopt de Amerikaanse ballerina Lucie Girard haar favoriete Engelstalige boekhandel, Green Leaf Books, zodat de Joodse eigenaren ervan kunnen vluchten. Aanvankelijk gaan de zaken redelijk goed, maar dan beginnen de Duitsers het haar steeds lastiger te maken om open te blijven. En dat laatste moet, omdat Lucie het verzet helpt door geheime boodschappen voor verzetsleden tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen. Zo komt ze ook in contact met Paul Aubrey, die, anders dan ze vermoedde, niet onder een hoedje blijkt te spelen met de Duitsers, maar zich ook tegen hen verzet door de productie van Duitse voertuigen in zijn autofabriek te saboteren. Kunnen ze elkaar helpen om hun gevaarlijke werk voort te zetten zonder ontdekt te worden?
Mening
Schrijven over een boekhandel tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat is vaker gedaan en dat maakt dit verhaal niet zo origineel, al is het er zeker niet minder boeiend door. Dat komt enerzijds doordat er menig historisch detail in is verwerkt, waardoor het beeld van Frankrijk in de eerste oorlogsjaren dat is neergezet realistisch overkomt. Anderzijds heeft dat ermee te maken dat Sarah Sundin inzoomt op enkele niet vaak belichte, maar interessante aspecten, zoals de sabotage die in fabrieken plaatsvond en de beginfase van het verzet. En daarnaast is het ook gewoon een fijne combinatie van gevaar, liefde, geloof en moed. Die er, hoewel niet alles wat daarvan het resultaat is even geloofwaardig aandoet, voor zorgt dat je moeiteloos door de bladzijden van deze mooi geschreven roman gaat.
Conclusie
De boekhandel van het verzet is een oorlogsroman waarin feit en fictie knap zijn vervlochten tot een pakkend geheel. Deze lees je achterelkaar uit!